Ποιες περιοχές εξετάζονται για να συνδεθούν με το δίκτυο αερίου

Ποιες περιοχές εξετάζονται για να συνδεθούν με το δίκτυο αερίου
Παρασκευή, 16/02/2024 - 06:44

Σε 13 πόλεις θα φτάσει το δίκτυο αερίου σύμφωνα με στελέχη της Italgas, τα οποία ανέφεραν πως στόχος είναι και περιοχές όπου η ζήτηση είναι αυξημένη σε επίπεδο διασυνδέσεων.

Σε 13 πόλεις θα φτάσει το δίκτυο αερίου σύμφωνα με στελέχη της Italgas, τα οποία ανέφεραν πως στόχος είναι και περιοχές όπου η ζήτηση είναι αυξημένη σε επίπεδο διασυνδέσεων. Σε ότι αφορά τα νησιά, επεσήμαναν πως για περιοχές που είναι πιο περίπλοκο να φτάσει το δίκτυο θα πρέπει να υπάρξουν αναλύσεις κόστους οφέλους. Ανάμεσα στα νησιά που εξετάζονται είναι η Κρήτη. Κάποια άλλα νησιά θα μπορούσαν να συνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα. Η ανάλυση κόστους οφέλους θα καθοδηγήσει τις τελικές αποφάσεις της εταιρίας.

Τα στελέχη της εταιρίας υπογράμμισαν πως το σχέδιο θα επικαιροποιηθεί τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά την τιμή του αερίου οι προβλέψεις είναι πολλές. "Πιθανόν να υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου. Τώρα σιγά σιγά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα. Η πορεία της τιμής του αερίου εξαρτάται από την προσφορά και την ζήτηση. Η κατανάλωση μειώνεται άρα και η τιμή μειώνεται" ανέφεραν.

Υπενθυμίζεται πως την ανάπτυξη Δικτύων Διανομής σε συνολικά 7 περιφέρειες και 39 Δήμους περιλαμβάνει το πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023‐2027 του Δικτύου Διανομής Λοιπής Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός της ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής σύμφωνα με την εισήγηση του διαχειριστή στη ΡΑΑΕΥ ανέρχεται σε 402 εκ. ευρώ. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε ανάπτυξη δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, νέες συνδέσεις, αποσυμπιεστές και πρόσθετες επενδύσεις.