Italgas και Tokyo Gas Network συμφώνησαν για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου του μέλλοντος

Italgas και Tokyo Gas Network συμφώνησαν για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου του μέλλοντος
Δευτέρα, 04/12/2023 - 12:30

Η Italgas και το Tokyo Gas Network υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) στην Ιταλική Πρεσβεία στο Τόκιο για την έναρξη συνεργασίας στους στρατηγικούς τομείς της διανομής φυσικού αερίου και με στόχο την ανάπτυξη κοινών έργων.

Η Italgas κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο σε Ιταλία, Ελλάδα και τρίτη στην Ευρώπη.Το Tokyo Gas Network είναι μια εταιρεία του ομίλου Tokyo Gas, της κύριας εταιρείας παροχής φυσικού αερίου στην Ιαπωνία.

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα στο Τόκιο από τον Paolo Gallo, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas, και τον Kunio Nohata, Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Tokyo Gas Network.

Ο Ιταλός Πρέσβης στο Τόκιο, Τζιανλουίτζι Μπενεντέτι,δήλωσε: «Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου είναι μεγάλης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ιαπωνίας στον ενεργειακό τομέα, έναν στρατηγικό τομέα για την ευημερία των οικονομιών μας και το μέλλον των κοινωνίες.Το MoU θέτει τα θεμέλια για την Italgas και το Tokyo Gas Network - δύο σημαντικούς παίκτες στις αντίστοιχες εθνικές αγορές διανομής ενέργειας - να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συνεργαστούν και να μοιραστούν τεχνολογίες για την υλοποίηση νέων και καινοτόμων βιομηχανικών έργων.Αυτή η νέα εταιρική σχέση ερμηνεύει τέλεια το πνεύμα και τους οικονομικοβιομηχανικούς στόχους της διμερούς «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο από τους αρχηγούς κυβερνήσεων Giorgia Meloni και Fumio Kishida, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την ευκαιρία της 33ης Γενικής Συνέλευσης της Ιταλίας-Ιαπωνίας Business Group που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στις 7 Νοεμβρίου .

«Η TGNW έχει μεγάλη τιμή να υπογράψει αυτό το Μνημόνιο - δήλωσε ο Satoru Sawada, Διευθύνων Σύμβουλος του Tokyo Gas Network - Μέσω αυτής της συμφωνίας, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ουδετερότητας άνθρακα και της διαχείρισης σεισμικών καταστροφών, συνεργαζόμενοι για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων διανομής φυσικού αερίου του Με σκοπό την επίτευξη σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού και την προώθηση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης του ομίλου Compass Transformation 23-25, το Tokyo Gas Network έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την απόδοση και την ανθεκτικότητα του δικτύου διανομής του».

«Πιστεύουμε ακράδαντα στη συζήτηση και τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο δήλωσε ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas ιδιαίτερα με οργανισμούς που, όπως εμείς, πιστεύουν ότι η τεχνολογική καινοτομία είναι η κινητήρια δύναμη της αναπτυξιακής τους πορείας.Υπό αυτή την έννοια, η συνεργασία με το Tokyo Gas Network είναι στρατηγική γιατί θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε περαιτέρω την αναζήτηση νέων λύσεων και την αναζήτηση τεχνολογιών ικανών να κάνουν την υπηρεσία όλο και πιο αποτελεσματική, ανθεκτική και βιώσιμη, φέρνοντάς μας πιο κοντά στον στόχο του δικτύου μηδέν».

Με αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης οι δύο εταιρείες μοιράζονται την τεχνογνωσία και τους πόρους τους προκειμένου να προωθήσουν την ανθεκτικότητα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου.Πιο συγκεκριμένα, το Μνημόνιο καθιστά άμεσα λειτουργική την ανταλλαγή τεχνολογικών γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών στους ακόλουθους τομείς:

  • Καινοτομία και ψηφιοποίηση. Η Italgas θα μοιραστεί με το Tokyo Gas Network τα αποτελέσματα, τις προσεγγίσεις και τις καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που δημιουργήθηκαν από το Digital Factory για τη βελτίωση της διαχείρισης του δικτύου, την αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και την εγγύηση της βιωσιμότητας της διανομής φυσικού αερίου.
  • Σεισμική ανθεκτικότητα. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Tokyo Gas Network σε μια άκρως σεισμική περιοχή, όπως η Ιαπωνία, θα εφαρμοστεί επίσης σε ορισμένα τμήματα του δικτύου Italgas προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η ανθεκτικότητά του και να αξιολογηθεί η μαζική εφαρμογή του.
  • Πράσινα αέρια. Οι εταιρείες θα μοιραστούν τις αντίστοιχες εμπειρίες τους από τη δοκιμή νέων λύσεων για τη δημιουργία δικτύων για τη διανομή και τη διαχείριση πράσινων αερίων όπως το βιομεθάνιο, το υδρογόνο και το συνθετικό μεθάνιο.