Οι ανησυχίες για τη ζήτηση είναι υπερβολικές λέει ο ΟΠΕΚ, ενώ αυξήθηκε η παραγωγή του τον Οκτώβριο

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση είναι υπερβολικές λέει ο ΟΠΕΚ, ενώ αυξήθηκε η παραγωγή του τον Οκτώβριο
Τρίτη, 14/11/2023 - 10:36

Ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου είναι ισχυρά, με τις κινεζικές εισαγωγές αργού να αυξάνονται σε νέο ετήσιο ρεκόρ το 2023, δήλωσε τη Δευτέρα το καρτέλ, χαρακτηρίζοντας υπερβολικό το πιο πρόσφατο αρνητικό κλίμα της αγοράς.

«Τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ισχυρές μεγάλες παγκόσμιες τάσεις ανάπτυξης και τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην υπό στενή παρακολούθηση Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου (MOMR), απηχώντας τα σχόλια της περασμένης εβδομάδας από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας του κορυφαίου παραγωγού του ΟΠΕΚ και του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να είναι ισχυρή και κατηγόρησε τους κερδοσκόπους για την πιο πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το πετρέλαιο έχει εξαλείψει όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου και οι τιμές έχουν διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Ο ΟΠΕΚ και τα μέλη του, ωστόσο, βλέπουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς και αναμένουν υγιή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

«Στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, και καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει την πολύ ισχυρή ανάπτυξη που γνώρισε το 3ο τρίμηνο του ‘23, το ΔΝΤ αναβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψη για την κινεζική οικονομική ανάπτυξη για το 2023 σε 5,4%», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε κύριο άρθρο της μηνιαίας έκθεσής του τη Δευτέρα.

«Με αυτό, και παρά το υπερβολικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά σχετικά με τις επιδόσεις της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας και της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου γενικότερα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι κινεζικές εισαγωγές αργού αυξήθηκαν στα 11,4 mb/d τον Οκτώβριο και παραμένουν σε καλό δρόμο για να φθάσουν σε νέο ετήσιο υψηλό ρεκόρ για φέτος, στο ίδιο περίπου επίπεδο».

Το καρτέλ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2023 ελαφρώς υψηλότερα κατά 20.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από την εκτίμηση του περασμένου μήνα και τώρα βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται κατά 2,5 εκατ. bpd φέτος, χάρη στις ανοδικές αναθεωρήσεις της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας κατά το δεύτερο εξάμηνο. Για το 2024, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αμετάβλητη από την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα, δήλωσε ο ΟΠΕΚ.

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο

Για τον Οκτώβριο η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 80.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, αλλά η παραγωγή στις χώρες που δεσμεύονται από το σύμφωνο ΟΠΕΚ+ συνέχισε να είναι πολύ χαμηλότερη από τα συμφωνηθέντα επίπεδα, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ τη Δευτέρα.

Η συνολική παραγωγή και από τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ ανήλθε κατά μέσο όρο σε 27,90 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο του 2023, αυξημένη κατά 80.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε στην Αγκόλα, το Ιράν και τη Νιγηρία, σύμφωνα με τις δευτερογενείς πηγές που χρησιμοποιεί το καρτέλ για να παρακολουθεί τα επίπεδα παραγωγής.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ μειώθηκε τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δευτερογενών πηγών του ΟΠΕΚ στη Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου (MOMR) του καρτέλ.

Τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚ παρουσιάζουν μικρή μεταβολή σε σύγκριση με έρευνα του Bloomberg, η οποία διαπίστωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου του καρτέλ ήταν κατά μέσο όρο 28,08 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, περίπου 50.000 βαρέλια ημερησίως υψηλότερη σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Παρά τη μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ, η συλλογική παραγωγή στα μέλη που συμμετέχουν στο σύμφωνο ΟΠΕΚ+ - χωρίς τις εξαιρούμενες Λιβύη, Βενεζουέλα και Ιράν - εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο της συμφωνίας ΟΠΕΚ+.

«Η παραγωγή αργού τον Οκτώβριο παρέμεινε πολύ κάτω από το συμφωνηθέν επίπεδο που σχετίζεται με τις προσαρμογές της παραγωγής στο πλαίσιο της Διακήρυξης Συνεργασίας (ΔΣ). Για παράδειγμα, η Νιγηρία είδε κάποια αύξηση της παραγωγής, αλλά παρέμεινε πολύ κάτω από το απαιτούμενο επίπεδο παραγωγής της», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση της Δευτέρας.

«Είναι επίσης σημαντικό να προσθέσουμε ότι η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών αργού του ΟΠΕΚ αντανακλά εποχικές τάσεις», πρόσθεσε το καρτέλ, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, τείνουν να μειώνονται το καλοκαίρι εν μέσω υψηλότερης ζήτησης για ψύξη στις χώρες του Κόλπου και στη συνέχεια να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Εκτός από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, οι εθελοντικές περικοπές της παραγωγής και των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας «θα συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη και διατήρηση της σταθερότητας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου», δήλωσε ο ΟΠΕΚ.

Στις αρχές του μήνα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα συνεχίσει την επιπλέον εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια τον Δεκέμβριο και θα αντλήσει περίπου 9 εκατ. βαρέλια τον επόμενο μήνα, όπως κάνει από τον Ιούλιο. Η Ρωσία επιβεβαίωσε επίσης ότι θα διατηρήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd χαμηλότερες μέχρι το τέλος του έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/11/2023 - 10:50