Δημοπρασίες ΔΕΣΦΑ: Μεγάλο ενδιαφέρον για δέσμευση χρονοθυρίδων στη Ρεβυθούσα

Δημοπρασίες ΔΕΣΦΑ: Μεγάλο ενδιαφέρον για δέσμευση χρονοθυρίδων στη Ρεβυθούσα
Τρίτη, 14/11/2023 - 06:06

Σε βασικό εργαλείο για την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς αλλά και την προώθηση της εξαγωγικής δραστηριότητας αναδεικνύονται οι υποδομές της Ρεβυθούσας.

Αυτό καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που προσελκύουν οι δημοπρασίες ΔΕΣΦΑ για τη μακροπρόθεσμη δέσμευση δυναμικότητας αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι παραμένει, και αναμένεται να ενισχυθεί και από τη λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, η εξωστρέφεια και η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της ενεργειακής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τα έτη 2027 και 2028 συγκέντρωσαν σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες προμηθευτές όσο και από ξένους παίκτες.

Έτσι για το 2027 διατέθηκε το 57% της δυναμικότητας αεριοποίησης της Ρεβυθούσας και συγκεκριμένα δεσμεύτηκαν 21 χρονοθυρίδες εκφόρτωσης έναντι των 23 και αφορούν 34,5 TWh έναντι των 36,5TWh που διατέθηκαν. Μάλιστα από το σύνολο των τεσσάρων χρηστών που έκλεισαν χρονοθυρίδες οι τέσσερις ήταν Έλληνες και ένας από το εξωτερικό.

Για το 2028 «έκλεισε» το 45% της δυναμικότητας αεριοποίησης της Ρεβυθούσας αφού δεσμευτήκαν 30 χρονοθυρίδες έναντι των 44 που διατέθηκαν για την αεριοποίηση 23 TWh έναντι των 36,5 TWh. Οι δεσμεύσεις χρονοθυρίδων για το 2028 έγιναν από τρεις Έλληνες χρήστες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη υψηλότερο ήταν το ενδιαφέρον για τις δημοπρασίες των ετών που έχουν προηγηθεί 2024 – 2026 ενώ η όλη διαδικασία φθάνει έως το 2038.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των δημοπρασιών από τις αρχές Οκτωβρίου διενεργώντας δημοπρασίες για κάθε έτος ανά εβδομάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται δημοπρασίες δέσμευσης δυναμικότητας για τα επόμενα 15 χρόνια (2024-2038). Στο νέο μοντέλο δημοπρασιών υπάρχει η δυνατότητα στους χρήστες να δεσμεύσουν μακροχρόνια δυναμικότητα, γεγονός που με τη σειρά του ξεκλειδώνει τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές έναντι της spot αγοράς. Μάλιστα όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Στρατηγικής του ΔΕΣΦΑ, Μιχάλης Θωμαδάκης κατά την παρουσίαση της νέας διαδικασίας, «μακροχρόνια δέσμευση στη Ρεβυθούσα σημαίνει και μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας αερίου και επομένως πολύ χαμηλή τιμή. Αυτό είναι το νόημα της μακροχρόνιας δέσμευσης δυναμικότητας».

Έως τώρα οι δημοπρασίες που διενεργούσε ο ΔΕΣΦΑ αφορούσαν 5 έτη από το χρόνο διεξαγωγής τους, ενώ από εδώ και πέρα αφορούν ως και 15 χρόνια. Ταυτόχρονα μειώνεται σε μία εβδομάδα από 15 ημέρες η διάρκεια διεξαγωγής της δημοπρασίας.

Οι δημοπρασίες πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και διαρκούν 3 ώρες συν 15 λεπτά, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί από τη ΡΑΑΕΥ. Συνολικά προσφέρονται 4 δέσμες χρονοπαραθύρων ανά έτος. Από αυτές οι τρεις περιλαμβάνουν πέντε φορτία LNG ποσότητας 1 TWh το καθένα, ενώ μια δέσμη περιλαμβάνει οκτώ φορτία των 0,5 TWh το καθένα.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη αύξηση στη χρήση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας έγινε το 2019, όταν έπεσε η τιμή του LNG και έγινε ανταγωνιστικό ως προς το αέριο -αγωγών. Η χρονιά σταθμός βέβαια ήταν το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εντατικοποίηση της προσπάθειας της Ευρώπης για την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Μάλιστα η Ρωσία διέκοψε τελείως την παροχή αερίου σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Βουλγαρίας, η οποία μέχρι τότε προμηθευόταν αέριο σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία. Το κενό καλύφθηκε με εξαγωγές επαναεριοποιημένου LNG, μέσω της Ρεβυθοούσας και του ελληνικού συστήματος.

Ας σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση της χρήσης της Ρεβυθούσας το 2019 ήταν εκείνη που οδήγησε τη ΡΑΕ και τον ΔΕΣΦΑ να τροποποιήσουν το καθεστώς, που ίσχυε ως τότε και να καταστήσουν δεσμευτικές για τους χρήστες τις δημοπρασίες στη Ρεβυθούσα. Έκτοτε το ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα αυτή, που είναι ρυθμιζόμενη, να αποφέρει υπερέσοδα στον Διαχειριστή, ο οποίος επιστρέφει το επιπλέον ποσό στην αγορά για τη μείωση του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού.