Italgas: Eγκρίθηκαν τα ενοποιημένα αποτελέσματα για τους πρώτους 9 μήνες και το 3o τρίμηνο του 2023

Italgas: Eγκρίθηκαν τα ενοποιημένα αποτελέσματα για τους πρώτους 9 μήνες και το 3o τρίμηνο του 2023
Τετάρτη, 25/10/2023 - 09:38

Η Εταιρεία έχει εντείνει τις δραστηριότητες ψηφιακής επέκτασης και μετασχηματισμού των δικτύων φυσικού αερίου, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, συνεχίζοντας να ενθαρρύνει την εξέλιξή τους και ως στρατηγικό στοιχείο για την τόνωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αέρια όπως το βιομεθάνιο, το συνθετικό μεθάνιο και το υδρογόνο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Italgas, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία της Benedetta Navarra, ενέκρινε τα ενοποιημένα αποτελέσματα για τους πρώτους εννέαμήνες και το τρίτο τρίμηνο του 2023 (μη ελεγμένα).

Κύρια δεδομένα

Ενοποιημένα οικονομικά και χρηματοοικονομικά σημεία

  • Συνολικά έσοδα: 1.369,8 εκατ. ευρώ (+26,0%)
  • Μικτό Λειτουργικό Περιθώριο (EBITDA): 910,5 εκατ. ευρώ (+15,9%)
  • Λειτουργικά κέρδη (EBIT): 536,7 εκατ. ευρώ (+18,0%)
  • Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στον Όμιλο: 316,7 εκατ. ευρώ (+10,8%)
  • Τεχνικές επενδύσεις: 589,1 εκατ. ευρώ
  • Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: 398,1 εκατ. ευρώ (576,8 εκατ. ευρώ +14,3% καθαρά από τις ροές ESCO)
  • Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος (εξαιρουμένων των επιπτώσεων σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 16): 6.411,8 εκατ. ευρώ
  • Καθαρός χρηματοοικονομικός δανεισμός: 6.492,3 εκατ. ευρώ

Λειτουργικά χαρακτηριστικά (1)

  • Δήμοι υπό παραχώρηση για την υπηρεσία διανομής φυσικού αερίου: ιδ.2.050
  • Αριθμός ενεργών μετρητών: 7,959 εκατομμύρια
  • Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου: 81.760 χλμ

Τα κυριότερα σημεία της βιωσιμότητας

  • 106,4 103 tCO 2 eq Πεδίο εφαρμογής 1 και 2 (+6,4%)
  • Καθαρή κατανάλωση ενέργειας: 320,0 TJ (-14,1%)
  • Επιθεωρήθηκαν 824 km δικτύου (+23,7%)
  • Διαφεύγουσες εκπομπές/km επιθεωρημένου δικτύου: 64,7 smc/km (-10,8%)

Σε ένα πλαίσιο ισχυρών διεθνών εντάσεων, με αναπόφευκτες επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας και στις επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, η Italgas συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία, αδιάκοπα για 27 συνεχόμενα τρίμηνα.

Το πρώτο εννιάμηνο του 2023 εντατικοποιήθηκε η επιχειρησιακή δραστηριότητα του Ομίλου με στόχο την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2029 και στο Σχέδιο Δημιουργίας Αειφόρου Αξίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους στόχους ψηφιακού μετασχηματισμού του δικτύου, τον κύριο παράγοντα της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο 2023-2029, αλλά πριν από τις αναμενόμενες προθεσμίες, ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου η εταιρική απλούστευση του Ομίλου Υποδομών Depa.Μάλιστα, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με ενσωμάτωση της ΕΔΑ Θεσ και της ΕΔΑ Αττικής στη ΔΕΔΑ Α.Ε.. Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, ανατέθηκε στη ΔΕΔΑ η ανάπτυξη και διαχείριση της υπηρεσίας διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες η Δέπα λειτουργεί.Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα περίπου 7.700 km δικτύου και πάνω από μισό εκατομμύριο πελάτες.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η εξαγορά, που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, από τον Όμιλο Veolia Environnement SA της επιχειρηματικής μονάδας που αφορά παραχωρήσεις στον τομέα του νερού στην Ιταλία.Με περίπου 6,2 εκατομμύρια ανθρώπους να εξυπηρετούνται άμεσα και έμμεσα - που αντιστοιχούν στο 10% του ιταλικού πληθυσμού - η λειτουργία τοποθετεί τη NEPTA, τη νέα εταιρεία του ομίλου στον οποίο συγκλίνουν οι δραστηριότητες, μεταξύ των κύριων παραγόντων του κλάδου, με αναπτυξιακή στρατηγική κυρίως εστιασμένη σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υδάτινων υποδομών με σκοπό τη μείωση των απωλειών του δικτύου και τη βελτίωση των επιπέδων ποιότητας των υπηρεσιών.

Το πρώτο εννιάμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 589 εκατ. ευρώ, αφιερωμένες κυρίως στην επέκταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον επαναπροσδιορισμότωνδικτύων. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 679 χιλιόμετρα νέων αγωγών φυσικού αερίου.Σημαντική ήταν η συμβολή των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα όπου, μετά από επένδυση περίπου 74 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκαν 435 χιλιόμετρα νέων αγωγών φυσικού αερίου.

Τα EBITDA για το εννεάμηνο του έτους ανήλθαν σε 910,5 εκατ. ευρώ (+15,9% σε σύγκριση με 30 Σεπτεμβρίου 2022) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στον Όμιλο ανήλθαν σε 316,7 εκατ. ευρώ (+ 10,8% σε σύγκριση με την 30η Σεπτεμβρίου 2022).

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, καθαρές από τη συνεισφορά της ESCO, ανήλθαν σε 576,8 εκατ. ευρώ και αντιστάθμισαν πλήρως τις επενδύσεις που αφορούν στη διανομή φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τους στόχους βιωσιμότητας, η σημαντική συμβολή των διαφόρων πρωτοβουλιών καινοτομίας, ψηφιοποίησης και ενεργειακής απόδοσης, τόσο στον βιομηχανικό όσο και στον αστικό τομέα, πέρα ​​από τις δραστηριότητες κατάρτισης που απευθύνονται σε εργαζομένους σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, κατέστησαν δυνατή τη συνέχιση της πορεία προς τη μείωση της καθαρής κατανάλωσης ενέργειας (-14,1%) και της αναλογίας διαφυγόντων εκπομπών και χιλιομέτρων ελεγχόμενου δικτύου (-10,8%), λαμβανομένων υπόψη και των συνεισφορών του Ομίλου Υποδομών ΔΕΠΑ που αφορούν το 2023.

Ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, σχολίασε ως εξής: Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ο Όμιλος Italgas πέτυχε σταθερές και πολύτιμες επιδόσεις που του επέτρεψαν να συνεχίσει να αναπτύσσεται ακόμη και σε ασταθές κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο λόγω της συνέχισης των διεθνών εντάσεων.

Ένα αποτέλεσμα που έγινε δυνατό από πολλούς παράγοντες: το όραμά μας που επιβεβαίωσε την κεντρική θέση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου - έξυπνα, ψηφιακά και ευέλικτα - για μια ασφαλή, βιώσιμη και ανταγωνιστική οικολογική μετάβαση, οι στόχοι που έχουν ήδη επιτευχθεί στην Ελλάδα με τη συγχώνευση τριών ΔΣΔ σε ένα ενιαίας επιχείρησης, και στον τομέα του νερού την ολοκλήρωση της εξαγοράς των παραχωρήσεων Veolia.

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες σημείωσαν διψήφια άνοδο με τα EBITDA να σημειώνουν άνοδο 15,9%, ξεπερνώντας τα 900 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη Ομίλου 316,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με επενδύσεις σχεδόν 600 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες, η Εταιρεία έχει εντείνει τις δραστηριότητες ψηφιακής επέκτασης και μετασχηματισμού των δικτύων φυσικού αερίου, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, συνεχίζοντας να ενθαρρύνει την εξέλιξή τους και ως στρατηγικό στοιχείο για την τόνωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. αέρια όπως το βιομεθάνιο, το συνθετικό μεθάνιο και το υδρογόνο.

Η ψηφιοποίηση, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, η κυκλική οικονομία και η εκπαίδευση επιβεβαιώνονται ως στρατηγικοί παράγοντες για την επίτευξη των αναπτυξιακών μας στόχων.Στόχοι που θα εξαρτηθούν από την ικανότητά μας να ωθήσουμε τον πήχη της καινοτομίας όλο και πιο ψηλά, συνεχίζοντας να αξιοποιούμε τον κύριο πόρο μας, τους ανθρώπους.


(1)Τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2023 περιλαμβάνουν επίσης εταιρείες που έχουν επενδύσει