Chevron: Stop στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EMG μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου

Chevron: Stop στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EMG μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου
Unsplash
Τρίτη, 10/10/2023 - 18:01

«Μαχαίρι» στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού EMG μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου βάζει η Chevron καθώς εντείνονται οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και μαχητών της Γάζας.

Πιο αναλυτικά, πηγές της ενεργειακής βιομηχανίας ανέφεραν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που εξάγεται από το γιγάντιο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ στην Αίγυπτο έχει μειωθεί καθώς οι προμήθειες στην εγχώρια αγορά έχουν προτεραιότητα, αλλά παραμένει κοντά στην ποσόστωση.

Χτες το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Tamar στα ανοικτά των νότιων ακτών του και θα αναζητούσε εναλλακτικές πηγές καυσίμων για να καλύψει τις ανάγκες του, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Ενέργειας. Η Chevron, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εντολή από το Υπουργείο να σταματήσει τις δραστηριότητες της στο σημείο, περίπου 25 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Ashdod κατά μήκος της νότιας μεσογειακής ακτής του Ισραήλ.

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, συνέχιζε χτες να λειτουργεί κανονικά, είχε ανακοινώσει η Chevron.

Η Chevron κατέχει ποσοστό 25% του κοιτάσματος ενώ η Isramco το 28,75%, η Mubadala Petroleum των ΗΑΕ έχει συμμετοχή 22%, η Tamar Petroleum 16,75%, η Dor Gas 4% και η Everest 3,5%.