Θ. Σκυλακάκης: «Σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργικός ο πλωτός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη»

Θ. Σκυλακάκης: «Σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργικός ο πλωτός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη»
Παρασκευή, 29/09/2023 - 13:37

Την πεποίθηση ότι σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργική η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ενότητα «Δημιουργία αξιόπιστων ενεργειακών συνεργασιών στην Περιφέρεια» του συνεδρίου του Economist «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα ήταν αρκετά προνοητική ώστε να μην είναι απόλυτα εξαρτώμενη για θέματα φυσικού αερίου μόνο από το εξωτερικό και έτσι ξεκίνησε τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα». Παράλληλα πρόσθεσε: «μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαμε και στην Αλεξανδρούπολη τον FSRU και σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργικός. Έτσι θα μπορούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας χωρίς να κάνουμε χρήση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου και αυτό βοηθά τους στόχους μας», δήλωσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεεων, ο κ. Σκυλακάκης.

Επιπλέον επισήμανε ότι η Ευρώπη καθυστερεί στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκτίμησε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν πολλές δυνατότητες για off shore εκμετάλλευση, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς θα παρείχε τη διαφοροποίηση στην ενεργειακή προμήθεια από άλλες περιοχές (από τη βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή). Για να συμβεί όμως αυτό, όπως συμπλήρωσε, χρειάζεται ένα πολύ φιλόδοξο δίκτυο στην Ευρώπη. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι γίνονται προσπάθειες και για το ελληνικό δίκτυο ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Η Μολδαβία πιο ασφαλής πλέον ενεργειακά

Την εκτίμηση ότι μετά την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Ουκρανία η Μολδαβία έγινε πιο ασφαλής από ενεργειακής άποψης, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Victor Parlicov, τονίζοντας ότι μειώθηκε η εξάρτηση από τον μοναδικό πάροχο φυσικού αερίου που είχε η χώρα, την Gazprom, και πλέον μία από τις μεγαλύτερες πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη ΔΕΠΑ.

«Η Μολδαβία δεν έλυσε απλώς το θέμα της ασφάλειας του ενεργειακού της εφοδιασμού αλλά πλέον μπορεί να συμβάλει ως χώρα στην ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια του ανεφοδιασμού» είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να συνεργαστούμε με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του ενεργειακού διαδρόμου». Χαρακτήρισε, παράλληλα, ως εξαιρετική τη συνεργασία της χώρας του με όλες τις χώρες που εμπλέκονται στον διάδρομο αυτό.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ειρήνης του Τολέδο, Σλόμο Μπεν Άμι, μιλώντας στο συνέδριο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την αποθηκευτική ικανότητα και δυναμικότητα και να υπάρξει μετακίνηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο μιας συνολικής μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την Ευρώπη.

Η υλοποίηση των υποδομών του ICGB έκανε τη μεγάλη διαφορά

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η Τεοντόρα Γκεοργκίεβα (Teodora Georgieva), εκτελεστικό στέλεχος καιμέλος του ΔΣ του ICGB AD, τόνισε ότι η υλοποίηση των υποδομών για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB έκανε τη μεγάλη διαφορά και σημείωσε: «μέσω των υποδομών το φυσικό αέριο πέρασε από τη Μολδαβία και τα Βαλκάνια από τον ICGB και για πρώτη φορά αυτός ο διαβαλκανικός αγωγός υλοποιήθηκε ακριβώς στην ώρα του βοηθώντας την Ευρώπη».

«Η Βουλγαρία ήταν μια χώρα που εξαρτώταν σχεδόν κατά 100% από τον ρωσικό εφοδιασμό. Η κατασκευή αυτής της υποδομής έκανε τη διαφορά χάρη στη συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού. Είδαμε τεράστια ανάπτυξη. Και όταν το FSRU Αλεξανδρούπολης αναπτυχθεί πλήρως, τότε ο δικός μας αγωγός θα μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τη χωρητικότητά του» πρόσθεσε.