Αυξάνονται κατά 9,6% τα ετήσια ανταποδοτικά τέλη υπέρ της ΡΑΑΕΥ

Αυξάνονται κατά 9,6% τα ετήσια ανταποδοτικά τέλη υπέρ της ΡΑΑΕΥ
Παρασκευή, 22/09/2023 - 06:37

Πρόκειται για ένα κόστος που θα περάσει και στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου ή των υγρών καυσίμων.

Στο ύψος του πληθωρισμού είναι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών υπέρ της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων και Ενέργειας, που θα κληθούν να καταβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας για το 2023.

Τα ανταποδοτικά τέλη αυξάνονται κατά 9,6%, με απόφαση της ΡΑΑΕΥ και έχουν αναδρομική ισχύ από την αρχή του χρόνου.

Η αναπροσαρμογή των τελών αυτών με βάση τη νομοθεσία γίνεται αυτομάτως κάθε έτος και ακολουθούν πάντα τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσά που καταβάλλουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας ωστόσο πρόκειται για ένα κόστος που θα περάσει και στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου ή των υγρών καυσίμων.

Στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου το ποσό του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους που επιβάλλεται στους κατόχους άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ορίζεται στο ποσό των 8,892136 ευρώ το οποίο στρογγυλοποιείται σε 8,89 λεπτά/Mwatt μέγιστης καθαρής ισχύος.

Το ποσό του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους που επιβάλλεται στους κατόχους άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, προσδιορίζεται ανάλογα με την συνολική ποσότηταηλεκτρικής ενέργειας που απορρόφησαν από το Σύστημα ή από το Δίκτυο οι πελάτεςτους το έτος 2021 και ορίζεται στο ποσό των 0,075581 ευρώ το οποίο στρογγυλοποιείται σε 8 λεπτά ανά απορροφώμενη MWh.

Το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος που επιβάλλεται στους έχοντες δικαίωμα εισαγωγής φυσικού αερίου, ορίζεται στο ποσό των 0,266734 € το οποίο στρογγυλοποιείται σε 20 λεπτά ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Στον τομέα των υγρών καυσίμων, για τα υγραέρια, το ύψος του ανταποδοτικού τέλους ορίζεται σε 0,111127 ευρώ το οποίο στρογγυλοποιείται σε 11 λεπτά ανά μετρικό τόνο.

Για το μαζούτ, το ύψος ανταποδοτικού τέλους που επιβάλλεται ορίζεται σε 0,111127 ευρώ και στρογγυλοποιείται στοποσό των 11 λεπτών ανά μετρικό τόνο.

Για τις βενζίνες, το ύψος ανταποδοτικού τέλους που επιβάλλεται ορίζεται σε 0,222287 ευρώ και στρογγυλοποιείται σε 22 λεπτά ανά χίλια λίτρα.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το ύψος ανταποδοτικού τέλους, ορίζεται σε 0,222287 ευρώ και στρογγυλοποιείται σε 22 λεπτά ανά χίλια λίτρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές που καθορίζονται με την απόφαση η οποία υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου αφορούν στα ετήσια ανταποδοτικά τέλη που θα καταβληθούν κατά τη διάρκεια του έτους 2023.