Φυσικό αέριο: Λήξη συναγερμού με την Αυστραλία – Παραμένει η αστάθεια στην προμήθεια

Φυσικό αέριο: Λήξη συναγερμού με την Αυστραλία – Παραμένει η αστάθεια στην προμήθεια
Δευτέρα, 25/09/2023 - 06:37

Την προηγούμενη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την τρίτη φάση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να καταγράψουν τις ανάγκες για προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του μηχανισμού AggregateEU, ενόψει του νέου διαγωνισμού.

Αυτός ο τρίτος γύρος βασίζεται στην επιτυχία των δύο προηγούμενων στους οποίους συγκεντρώθηκε ένας συνδυασμένος όγκος 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου. Σε αυτόν τον τρίτο γύρο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προθεσμία έως τις 27 Σεπτεμβρίου για να ανταποκριθούν στην έκκληση για συγκέντρωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο των πρεσβευτών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την πρόσβαση στο σύστημα. Σύμφωνα με το Politico, η ΕΕ επιδιώκει να καταστήσει μόνιμη την πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF επηρεάστηκαν εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί με την κατάληξη των κινητοποιήσεων στην Αυστραλία. Τις τιμές επηρέασαν και οι αλλαγές στις ημερομηνίες ολοκλήρωσης της συντήρησης στις εγκαταστάσεις στη Νορβηγία. Το πεδίο Troll της Νορβηγίας την προηγούμενη βδομάδα ανέβαλε και πάλι την επιστροφή στην λειτουργία εν μέσω προβλημάτων στις εργασίες συντήρησης. Στις θετικές ειδήσεις, ότι η εγκατάσταση LNG του Freeport που υπέστη διακοπές την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε ξανά. Παράλληλα, σε συμφωνία ήρθαν οι εργαζόμενοι της Chevron με την διοίκηση. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του Gorgon και του Wheatstone, διαμαρτύρονταν για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Η βασική ανησυχία ήταν ότι οι απεργίες θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τις παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου, αυξάνοντας έτσι τις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως. Δεδομένης της θέσης της Αυστραλίας ως σημαντικού εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ -τέτοιες ανησυχίες δεν ήταν αβάσιμες.