Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση στη λιανική τιμή φυσικού αερίου

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση στη λιανική τιμή φυσικού αερίου
Πέμπτη, 06/07/2023 - 06:47

Τον Ιούνιο, οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου σημείωσαν μείωση κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας την τάση που παρατηρήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο.

Για ακόμα ένα μήνα η λιανική τιμή ρεύματος μειώθηκε στην Αθήνα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI). Τον Ιούνιο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών ακολούθησαν πτώση, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τα επίπεδα τιμών του Μαΐου. Κατά 3% μειώθηκε η λιανική τιμή στην Αθήνα, λόγω μειώσεων στους ενεργειακούς φόρους. Η τιμή της κιλοβατώρας στην Αθήνα κυμάνθηκε στα 25,71 λεπτά κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. (27). Η πλειονότητα των πρωτευουσών κατέγραψε μικρές ή καθόλου αλλαγές στις τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον μήνα, ενώ σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Στοκχόλμη, τη Λισαβόνα, τις Βρυξέλλες και το Βίλνιους. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης «η Λιουμπλιάνα ήταν η μόνη πρωτεύουσα όπου οι τιμές λιανικής παρουσίασαν αύξηση τον Ιούνιο. Η πτώση των τιμών στη χονδρική αγορά οδηγεί τις τιμές λιανικής και αποδίδεται σε διάφορους λόγους, κυρίως στη μειωμένη κατανάλωση, στις ήπιες καιρικές συνθήκες και στην αύξηση της προσφοράς. Η εφαρμογή των μέτρων στήριξης συνέβαλε στον περιορισμό των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας σε κάποιο βαθμό».

Μείωση τιμών 15% σε Αθήνα και Πράγα

Τον Ιούνιο, οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου σημείωσαν μείωση κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας την τάση που παρατηρήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο. Στην πλειονότητα των πρωτευουσών που μελετήθηκαν, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, ενώ σε αρκετές άλλες πόλεις οι τιμές τελικού χρήστη σημείωσαν πτώση, με τις Βρυξέλλες, την Αθήνα, την Πράγα, τη Μαδρίτη και το Ταλίν να είναι εκείνες όπου αναφέρθηκε η μεγαλύτερη μείωση. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης «η γενική μείωση αποδίδεται κυρίως στην επάρκεια της παροχής φυσικού αερίου, και λόγω των νέων τερματικών σταθμών LNG που διευκολύνουν το δυναμικό αποθήκευσης. Επιπλέον, η πτώση της ζήτησης, που ενισχύεται με την έναρξη της θερινής περιόδου, επηρεάζει περαιτέρω τις τιμές προς τα κάτω. Αυτό αντικατοπτρίζεται αρχικά στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, η οποία, παρά ορισμένες αυξήσεις τον Ιούνιο, εξακολουθεί να είναι κάτω από το ορόσημο των 40 €/MWh».