Gazprom: Η απειλή για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της ουκρανικής Naftogaz

Gazprom: Η απειλή για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της ουκρανικής Naftogaz
Eurokinissi
Πέμπτη, 06/07/2023 - 17:26

Με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz, απειλεί ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Η Gazprom κατηγορεί την ουκρανική εταιρεία ότι δεν τηρεί «εποικοδομητική» στάση όσον αφορά την επίβλεψη της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Μίλερ πρόσθεσε επίσης ότι είναι «ανούσιο» να εμπλακεί η Gazprom σε διεθνείς νομικές διενέξεις που έχει εκκινήσει η Naftogaz, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Naftogaz γνωστοποίησε ότι έχει κινηθεί νομικά κατά της Ρωσίας προσφεύγοντας σε δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την αποζημίωση ύψους 5 δισ. δολαρίων που της επιδίκασε διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη για περιουσιακά στοιχεία της που απαλλοτρίωσε η Ρωσία στην Κριμαία.

«Οι τραβηγμένες προσπάθειες της Naftogaz να συνεχιστεί αυτή η δίκη καταδεικνύουν τη μη εποικοδομητική στάση της όσων αγορά την οργάνωση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και, γενικότερα, την εχθρική στάση της έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Μίλερ σε μια σπάνια δήλωσή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που πυροδότησε η απόφαση της Μόσχας να εισβάλει πέρυσι στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών της Ρωσίας προς την Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε περίπου 12,1 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνολικά ανήλθαν σε 63 bcm για ολόκληρο το 2022, ενώ μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από το προηγούμενο έτος.