Παρέμβαση ακτιβιστών της Greenpeace σε ημερίδα για τις εξορύξεις στα Ιωάννινα από την Energean

Παρέμβαση ακτιβιστών της Greenpeace σε ημερίδα για τις εξορύξεις στα Ιωάννινα από την Energean
Πέμπτη, 02/03/2023 - 11:04

Χτες στην πόλη των Ιωαννίνων ακτιβιστές της Greenpeace προχώρησαν σε ειρηνική, δυναμική διαμαρτυρίαστην Ημερίδα ενημέρωσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της 1ης διερευνητικής γεώτρησης που σκοπεύει να διενεργήσει η Energean OIL and GAS S.A στην Ήπειρο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή παραχώρησης «Ιωάννινα».

Οι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν με μπάνερ που έλεγαν «Το κέρδος σας ενάντια στο μέλλον μας»και «Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν θα περάσουν». Στη συνέχεια, οι ακτιβιστές βρέθηκαν στην καρδιά της περιοχής «Ιωάννινα», εκεί όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, στέλνοντας το μήνυμα ότιοι εξορύξεις είναι καταστροφή, όχι επένδυση!

Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα και περιοχές όπως η Ήπειρος παραμένουν το τελευταίο προπύργιο εταιρειών όπως η ENERGEAN, που με την κυβερνητική στήριξη προχωρούν ανενδοίαστα σε καταστροφικές επενδύσεις για το φυσικό τοπίο, το κλίμα και τις τοπικές κοινότητες με μοναδικό κριτήριο το δικό τους κέρδος.

Στην παρέμβασή του στην Ημερίδα, ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, σημείωσε ότι: «Την ίδια στιγμή που εταιρείες σαν την ENERGEAN εμφανίζουν υπερκέρδηαπό τις καταστροφικές τους δραστηριότητές, 1 στους 5 συμπολίτες μας αδυνατούν να θερμάνουν το σπίτι τους. Με πρόσχημα την ενεργειακή μας αυτάρκεια, η ENERGEAN εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υφιστάμενη κρίση για να δικαιολογήσει την εγκληματική της δραστηριότητα και να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου, ενός πολύ ακριβούκαι ρυπογόνου ορυκτού καυσίμουπου καθυστερεί τη μετάβαση σε καθαρότερες και φθηνότερες μορφές ενέργειας, μετακυλίοντας το δυσβάσταχτο κόστος της χρήσης του στους φορολογούμενους πολίτες της χώρας. Αντίστοιχα, στο όνομα μιας τελευταίας «αρπαχτής»στην Ελλάδα, η εν λόγω εταιρία αγνοεί απροκάλυπτα τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την περιοχή των Ιωαννίνων από μια τέτοια εξόρυξη και παραβλέπει τις τοπικές κοινότητες που αντιδρούν σθεναρά στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου».

Η Energean επαίρεται για την κλιματική της πολιτική καιτη στήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη το πολύ κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχήςκαι την ίδια στιγμή προχωρά στην υλοποίηση των σχεδίων της για εξόρυξη αερίου, αγνοώντας επιδεικτικά τις προγνώσεις ακόμα και των πιο συντηρητικών φορέων, όπως του διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που προειδοποιεί ότι από το 2021 και μετά καμία νέα εκμετάλλευση και ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν πρέπει να προχωρήσει εάν θέλουμε να παραμείνουμε εντός των ασφαλών ορίων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές το αργότερο μέχρι το 2050.

Η Greenpeace, συνεπής στον αγώνα της εναντίον των πολιτικών που ευνοούν άκριτα την ανάπτυξη μιας από τις πιο καταστροφικές για τη φύση και το κλίμα δραστηριότητες, βρέθηκε στην Ημερίδα για να συμπαρασταθεί στις τοπικές κοινότητες και να ζητήσει από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς να απορρίψουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο σύνολο της, εξασκώντας με αυτό τον τρόπο το θεσμικό τους καθήκον.

φωτογραφία: Leonidas Karantzas/ Greenpeace