ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για έργα με επίκεντρο κλίμα και καινοτομία

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για έργα με επίκεντρο κλίμα και καινοτομία
Eurokinissi
Πέμπτη, 23/02/2023 - 19:41

Σε 2,2 δισ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις καθαρές μεταφορές και σε έργα ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης.

Συνολικά, η κλιματική δράση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αντιστοιχούσαν στο 65% του συνόλου της χρηματοδοτικής δραστηριότητας του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2022, ποσοστό που ισοδυναμεί με 1,4 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση για τη στήριξη της έρευνας και καινοτομίας και η χρηματοδότηση των ΜΜΕ αποτέλεσαν δύο ακόμα σημαντικούς πυλώνες της περσινής δραστηριότητας του Ομίλου ΕΤΕπ.

«Το 2022, η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα έφτασε τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ -περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επιπλέον, 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτή τη χρηματοδότηση -ποσοστό που συνιστά ρεκόρ- διατέθηκε σε δράσεις για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στην Ελλάδα. Η συμβολή του Ομίλου ΕΤΕπ ήταν επίσης σημαντική σε δύο ακόμη τομείς προτεραιότητας: την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και την υποστήριξη των ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Έχοντας την ΕΤΕπ ως σταθερό μας σύμμαχο, συνεχίζουμε να υλοποιούμε, δυναμικά και με συνέπεια, βασικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την αποφασιστική στροφή της Ελλάδας προς ένα νέο, δίκαιο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο οικονομικό μοντέλο», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και διοικητής της ΕΤΕπ.

«Η δραστηριοποίηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ήταν για ακόμα μία χρονιά πολύ έντονη, καθώς ο Όμιλος ΕΤΕπ παρουσίασε πάλι εξαιρετικά αποτελέσματα, εγκρίνοντας σημαντικές νέες χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές σε όλη τη χώρα τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και χρηματοδοτικές πράξεις για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες ανέρχονται για πρώτη φορά στο 65% του συνολικού ποσού. Από τη στήριξη των ΜΜΕ έως τη χρηματοδότηση της επέκτασης του μετρό της Αθήνας, της καθαρής ενέργειας και των επενδύσεων σε ερευνητικά κέντρα, η ΕΤΕπ είναι εδώ για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί και τους πολίτες της να ευημερήσουν», δήλωσε ο Ιωάννης Καλτσάς, επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα.

Βιώσιμες μεταφορές

Κατά τη διάρκεια του έτους, η τράπεζα της ΕΕ ενέκρινε πρωτοφανή χρηματοδότηση ύψους 580 εκατ. ευρώ για την επέκταση του μετρό της Αθήνας, ένα βασικό έργο υποδομής που έχει καίρια σημασία τόσο για να βελτιωθεί η καθημερινότητα στην ελληνική πρωτεύουσα και να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη όσο και για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα και η ρύπανση. Η ΕΤΕπ υπέγραψε επίσης συμφωνία για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών υδρογόνου, ένα πρωτοποριακό έργο για τις βιώσιμες μεταφορές στην Ελλάδα που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή απόδοση και ενεργειακή μετάβαση

Μεταξύ των εμβληματικών ενεργειακών έργων συγκαταλέγεται η συμφωνία διάθεσης 28,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί ο βραχίονας του Ομίλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 35 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες και θα συμβάλει στη στήριξη της κατασκευής τριών νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 230 MWp στην Κοζάνη, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που στηρίζεται από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Το δάνειο της ΕΤΕπ παρέχεται μέσω του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης επενδύσεων (InvestEU) και εντάσσεται στο φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ελλάδας.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ διαθέτει επίσης 157 εκατ. ευρώ που, σε συνδυασμό με τα 108 εκατ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), θα αξιοποιηθούν για το εμβληματικό έργο σύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το δάνειο με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας συμφωνήθηκε καταρχήν στο τέλος του 2022 και ανακοινώθηκε στις αρχές του 2023.

Τέλος, η ΕΤΕπ συνέχισε την έντονη χρηματοδοτική της δραστηριότητα με επίκεντρο τα έργα για την κλιματική δράση και τις πράσινες επενδύσεις των ΜΜΕ και των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα, υπογράφοντας δύο δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια αυτά ανεβάζουν στα 750 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό που διέθεσε η ΕΤΕπ την περασμένη διετία μέσω των ελληνικών τραπεζών αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων.