Ελλάδας και Βουλγαρίας υπογράφουν σήμερα για τον αγωγό Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς

Ελλάδας και Βουλγαρίας υπογράφουν σήμερα για τον αγωγό Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς
Πέμπτη, 16/02/2023 - 09:41

Στις 11 η συνάντηση Μητσοτάκη- Ράντεφ στο Μέγαρο Μαξίμου

Υπογράφεται σήμερα από τους υπ. Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Ρόσεν Χριστόφ, το μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας - Βουλγαρίας για τον αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς. Η υπογραφή θα γίνει στο πλαίσιο της συνάντησης που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα καταφτάνει πετρέλαιο κυρίως από τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να κατευθυνθεί στο Μπουργκάς και από εκεί στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 260 χιλιομέτρων, διαμέτρου 10 ιντσών και δυναμικότητας 10 εκατ. τόνων. Μέχρι ενός σημείου ο αγωγός θα ακολουθεί παράλληλη χάραξη με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.

Ο αγωγός συνολικού μήκους 130 χλμ στην Ελλάδα θα έχει διάμετρο 24 ιντσών και χωρητικότητα 10 εκατ. τόνων για τη μεταφορά πετρελαίου στο διυλιστήριο της Βουλγαρίας, το οποίο επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Σήμερα το διυλιστήριο της Lukoil στο Μπουργκάς, όπου και θα καταφτάνει το πετρέλαιο, χωράει 7-8 εκατ τόνους, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μετατραπεί ανάλογα, ώστε να δέχεται 10 εκατ.

Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει το 2027-2028, ενώ οι εργασίες σε ένα με δύο χρόνια, μιας και είναι πιθανό να μη χρειαστεί να ξαναγίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς είναι έτοιμες από το 2011και στα χέρια των ομίλων Κοπελούζου και ΕΛΠΕ, οι οποίοι θα είναι οι φορείς υλοποίησης του πρότζεκτ.