Μνημόνιο Συνεργασίας Energean - Shell στην Αίγυπτο για την Απανθρακοποίηση του Τερματικού LNG Idku

Μνημόνιο Συνεργασίας Energean - Shell στην Αίγυπτο για την Απανθρακοποίηση του Τερματικού LNG Idku
Παρασκευή, 17/02/2023 - 10:27

MνημόνιοΚατανόησης για τη συνεργασία στηναπανθρακοποίησητου μεγάλου τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Idku στην Αίγυπτο, κατά το πρότυπο του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στονΠρίνο, υπέγραψαν ο ενεργειακός κολοσσόςShellμε τηνEnergean, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον Πρίνο της Καβάλας.

Σύμφωνα με ανάρτησή της Energean, στα κοινωνικά δίκτυα το Μνημόνιο υπογράφηκε ανάμεσα στις αιγυπτιακές θυγατρικές των δύο ομίλων και η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια απανθρακοποίησης και ενεργειακής μετάβασης της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

«H Energean θα εισφέρει την εμπειρία της στις λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) σε σχεδόν εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κατά το πρότυπο της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πρίνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση της εταιρείας. Ο στόχος της Shell αφορά τη δέσμευση CO2 στο τερματικό LNG που λειτουργεί στο Idku της Αιγύπτου και την αποθήκευσή του σε εξαντλημένο ταμιευτήρα της παραχώρησης του Abu Qir, που λειτουργεί η Energean στον Κόλπο της Αλεξάνδρειας.

Σημειώνεται ότι το project σύλληψης και αποθήκευσης στον Πρίνο έχει ενταχθεί στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Nicolas KATCHAROV, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean International και Country Manager Egypt σχολίασε: «Το CCS στην Αίγυπτο μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε μακροπρόθεσμες συνεργασίες με βιομηχανίες που είναι πρόθυμες να πρασινίσουν και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Shell».

Πρόκειται για μια επένδυση που θα ήταν δυνατό να φθάσει το 1 δισεκ. δολάρια, και η οποία εκτιμάται ότι θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2025 με αρχές 2026, με προφανή οφέλη για το περιβάλλον την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση με επίκεντρο την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.