Σε κάμψη οι εισαγωγές φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα μετά την «έκρηξη» του Δεκεμβρίου

Σε κάμψη οι εισαγωγές φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα μετά την «έκρηξη» του Δεκεμβρίου
Κυριακή, 22/01/2023 - 07:46

Κάμψη σημειώνουν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την «έκρηξη» εισαγωγής φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές LNG στην ελληνική αγορά θα είναι αρκετά περιορισμένες, ενώ όλα δείχνουν ότι έχει μειωθεί και η ζήτηση των γειτονικών αγορών όπως της Βουλγαρίας.

Έτσι σύμφωνα με το πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα τον Ιανουάριο εισήχθησαν ή θα εισαχθούν πέντε φορτία και συγκεκριμένα : Η Bulgargaz εισήγαγε στις 13/1 ένα φορτίο δυναμικότητας 73.855 κυβικών μέτρων.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στις 14 Ιανουαρίου εκφορτώθηκε για λογαριασμό της Μυτιληναίος και της Motor Oil το πλοίο Flex Volunteer συνολικής δυναμικότητας 156.130 κυβικά μέτρα εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο δηλαδή τα 150.646 κυβικά μέτρα ήταν της Μυτιληναίος και τα υπόλοιπα 5.484 της Motor Oil, η οποία πάντως έχει προγραμματίσει να εκφορτώσει ένα ακόμη φορτίο 11.817 κυβικών μέτρων στις 25/1 το οποίο μάλιστα μοιράζεται με την Elpedison στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του δηλαδή τα 135.893 κ.μ.

Το μοίρασμα φορτίων αποτελεί μία πάγια τακτική των εταιρειών τους τελευταίους μήνες σε περιπτώσεις που εξασφαλίζουν καλές τιμές προμήθειας φυσικού αερίου αλλά και προκειμένου να περιορίσουν την τεράστια δέσμευση ρευστότητας που απαιτείται για την εισαγωγή καυσίμου με υψηλές τιμές.

Τέλος για τον Ιανουάριο η ΔΕΠΑ εισήγαγε στις 18/1 73.855 κυβικά μέτρα.

Σε ότι αφορά το Φεβρουάριο οι εταιρίες φαίνεται ότι επί του παρόντος είναι αρκετά συγκρατημένες καθώς σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα εισαχθούν συνολικά τέσσερα φορτία και συγκεκριμένα από την MET Energy που δραστηριοποιείται στην αγορά της Βουλγαρίας 147.710 κυβικά μέτρα.

Η Μυτιληναίος πάντως προγραμματίζει δυο μεγάλα φορτία από 147.710 κυβικά μέτρα το κάθε ένα και η ΔΕΠΑ ένα μεσαίο φορτίο δυναμικότητας 73.855 κυβικών μέτρων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά η διατήρηση των καλών καιρικών συνθηκών έχει περιορίσει τη ζήτηση τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις γειτονικές με αποτέλεσμα να ανακοπεί η έκρηξη των εισαγωγών που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο όταν στη Ρεβυθούσα αεριοποιήθηκαν 16 φορτία με τη συνολική ποσότητα του LNG να φθάνει φθάνει στα 1.471.373 κ.μ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο είχε σημειωθεί έκρηξη εισαγωγών LNG αφού από τις 5,5TWhφυσικού αερίου που εισήχθησαν στη χώρα οι 3,9 TWhή το 72% ήταν υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρεβυθούσα αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα για το 2022, καλύπτοντας το 44,2% του συνόλου των εισαγωγών, λαμβάνοντας για πρώτη φορά 78 φορτία από 10 χώρες.