Συνεργασία ENI και SNAM για τους αγωγούς αερίου που συνδέουν την Ιταλία με την Αλγερία

Συνεργασία ENI και SNAM για τους αγωγούς αερίου που συνδέουν την Ιταλία με την Αλγερία
Τετάρτη, 11/01/2023 - 14:23

Sea Corridor: Μια από κοινού ελεγχόμενη εταιρεία για τη λειτουργία των περιουσιακών στοιχείων που εμπλέκονται στους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν την Αλγερία με την Ιταλία

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά από τη Snam του 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η Eni σε εταιρείες που διαχειρίζονται δύο ομίλους διεθνών αγωγών φυσικού αερίου, που συνδέουν την Αλγερία με την Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, η εξαγορά περιλαμβάνει τους χερσαίους αγωγούς φυσικού αερίου που εκτείνονται από τα σύνορα της Αλγερίας και της Τυνησίας έως τις ακτές της Τυνησίας (TTPC) και τους υπεράκτιους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τις ακτές της Τυνησίας με την Ιταλία.
Αυτά τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα μεταβιβάστηκαν από την Eni σε μια νέα εταιρεία τη Sea Corridor S.r.l., της οποίας η Snam έχει αποκτήσει το 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 50,1% συνεχίζει να κατέχει η Eni. Η Eni και η Snam θα ασκήσουν κοινό έλεγχο του Sea Corridor στο πλαίσιο κοινών διακανονισμών διακυβέρνησης.

Η Snam κατέβαλε στην Eni συνολικό τίμημα περίπου 405 εκατομμυρίων ευρώ για την συγκεκριμένη εξαγορά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εξειδίκευση της Eni και της Snam στη μεταφορά φυσικού αερίου σε μια στρατηγική διαδρομή για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ιταλίας, επιτρέπουν επιπλέον αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και σε υδρογόνο, εξαιτίας των φυσικών πόρων της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι αποτελούν βασικό στοιχείο για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/01/2023 - 14:30