Κατάρ: Η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα

Κατάρ: Η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα
Τετάρτη, 19/10/2022 - 07:15

Το πρόβλημα με την προμήθεια φυσικού αερίου θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2023/2024.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ακόμη πιο ζοφερή ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, αφού ο ερχόμενος χειμώνας εξαντλήσει το φυσικό αέριο που βρίσκεται στις αποθήκες, δήλωσε στους Financial Times ο Σαάντ Αλ-Καάμπι, υφυπουργός Ενέργειας ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, του Κατάρ.

Φέτος, η Ευρώπη τα πηγαίνει σχετικά καλά στην πλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου. Συνολικά στην ΕΕ, οι αποθήκες φυσικού αερίου ήταν γεμάτες κατά 92,37% στις 17 Οκτωβρίου, με τις αποθήκες της Γερμανίας να είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 96%, στόχος που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να επιτύχει μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ιταλίας είναι γεμάτες κατά 94% και της Γαλλίας πάνω από 98%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Όμως το πρόβλημα με την προμήθεια φυσικού αερίου θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2023/2024 ελλείψει μεγάλου μέρους του ρωσικού φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ευρώπη μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με τον Αλ-Καάμπι, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας QatarEnergy.

«Είναι πραγματικά η αναπλήρωση των αποθεμάτων, ή η αποθήκευση, για το επόμενο έτος που θα είναι το θέμα», δήλωσε ο Αλ-Καάμπι στους FT.

Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο το επόμενο έτος, το μεθεπόμενο έτος, ακόμη και το 2025, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο, «τότε νομίζω ότι το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Αλ-Καάμπι.

Η Ευρώπη επιδιώκει να κλειδώσει μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με το Κατάρ. Το πρόβλημα είναι ότι το Κατάρ έχει ήδη συνάψει τις περισσότερες από τις ποσότητες του στο πλαίσιο τέτοιων συμφωνιών με πελάτες εκτός Ευρώπης, ενώ η νέα ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ θα έρθει μόνο μετά το 2025.

Διάφοροι αναλυτές και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα επεκταθεί πέραν του φετινού χειμώνα.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να μείνει με κάποιο φυσικό αέριο στην αποθήκη μετά από αυτόν τον χειμώνα, αλλά πιθανότατα θα δυσκολευτεί να γεμίσει την αποθήκη αυτή πριν από τον χειμώνα 2023/2024, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν πολύ στενές μέχρι και το 2023», δήλωσε ο Κεϊσούκε Σανταμόρι, διευθυντής του ΔΟΕ για τις ενεργειακές αγορές και την ασφάλεια, σε σχόλια όταν ο οργανισμός παρουσίασε την τριμηνιαία έκθεση για την αγορά φυσικού αερίου στις αρχές Οκτωβρίου.