Οι τρεις προτάσεις της Κομισιόν για τις τιμές της ενέργειας

Οι τρεις προτάσεις της Κομισιόν για τις τιμές της ενέργειας
Unsplash
Τρίτη, 18/10/2022 - 19:36

Τρεις άξονες περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των τιμών της ενέργειας ενόψει της και συγκεκριμένα κοινές αγορές φυσικού αερίου, μηχανισμό συγκράτησης τιμών και κανονισμούς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Κομισιόν η δέσμη μέτρων που κατέθεσε περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

- Άθροιση της συνολικής ζήτησης στην ΕΕ και κοινές αγορές φυσικού αερίου προκειμένου να διαπραγματεύεται καλύτερα η τιμή και να περιορίζεται ο κίνδυνος πόλεμου προσφορών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ο εφοδιασμός σε ολόκληρη την ΕΕ.

- Προώθηση εργασιών για την κατάρτιση ενός νέου δείκτη τιμολόγησης (benchmark ) για το LNG έως τον Μάρτιο του 2023. Βραχυπρόθεσμα, πρόταση μηχανισμού διόρθωσης των τιμών, με θέσπιση ενός δυναμικού ορίου τιμής για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF καθώς και ενός προσωρινού ορίου ή εύρους ζώνης τιμών για να αποφεύγονται ακραίες διακύμανσις στις αγορές παραγώγων

- Κανονισμοί αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση ελλείψεων εφοδιασμού, με επέκταση της υποχρέωσης αλληλεγγύης στα κράτη - μέλη που δεν έχουν άμεση σύνδεση με αγωγούς φυσικού αερίου ώστε να συμμετέχουν και εκείνα με εγκαταστάσεις LNG. Πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής του φυσικού αερίου στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης σε περιφερειακό επίπεδο ή και Ένωσης.