Κομισιόν: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Το 8ο πακέτο κυρώσεων

Κομισιόν: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Το 8ο πακέτο κυρώσεων
Unsplash
Τετάρτη, 28/09/2022 - 18:04

Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόταση θα πάει στα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ, τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με τις νέες κυρώσεις και να επιτύχουν ομοφωνία για την εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα το όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει:

• Για το ρωσικό πετρέλαιο (για το οποίο υπάρχει ήδη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης) η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι δημιουργείται η νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή, όπως συμφωνήθηκε στους G7.

• Νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων που θα στερήσουν 7 δισ. ευρώ από τη ρωσική οικονομία.

• Περαιτέρω απαγορεύσεις για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν τη Ρωσία (τεχνολογία και συγκεκριμένα χημικά)

• Επιπλέον απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από την ΕΕ στη Ρωσία και απαγόρευση σε ευρωπαίους πολίτες να κατέχουν θέσεις εξουσίας σε κρατικές ρωσικές εταιρείες.

• Δημιουργείται λίστα που θα περιλαμβάνει ιδιώτες οι οποίοι παρακάμπτουν τις κυρώσεις (π.χ. αγοράζουν προϊόντα από την Ευρώπη τα διαθέτουν σε τρίτη χώρα και από εκεί τα εξάγουν στην Ρωσία).

Η ομάδα G7 των βιομηχανικών χωρών -στην οποία συμμετέχουν επίσης οι χώρες της ΕΕ, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία- συμφώνησε ήδη να θέσει σε εφαρμογή ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου μέσω ασφαλιστών.