Χάρης Δούκας στο iEnergeia.gr: Οι εκρήξεις στον Nord Stream δείχνουν ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι ευάλωτες

Χάρης Δούκας στο iEnergeia.gr: Οι εκρήξεις στον Nord Stream δείχνουν ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι ευάλωτες
Τετάρτη, 28/09/2022 - 11:04

«Οι κρίσιμες ενεργειακές αποφάσεις πρέπει να έρθουν μπροστά, καθώς τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά», διαμηνύει ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ. Τι συνέβη στους 2 αγωγούς Nord Stream.

«Θεωρώ εξαιρετικά ανησυχητικό το μήνυμα που στέλνουν αυτές οι εκρήξεις, πως οι ενεργειακές υποδομές είναι ευάλωτες. Μπορεί το συμβάν αυτό να αφορά σε αγωγούς ιδιοκτησίας Gazprom που ήταν εκτός λειτουργίας. Αλλά η ανησυχία είναι έντονη τί θα μπορούσε να συμβεί σε μία αντίστοιχη επίθεση σε έναν αγωγό από τη Νορβηγία προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία ή την Πολωνία, είτε σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου, είτε σε έναν τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ). Οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι τεράστιες. Πρόκειται για μια έντονη υπενθύμιση της τρωτότητας των ενεργειακών μας υποδομών».

«Ο άμεσος αντίκτυπος είναι μηδενικός. Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Ο δε αγωγός Nord Stream 1 είχε σταματήσει να παραδίδει αέριο εδώ και εβδομάδες. Μεσοπρόθεσμα, οι πολύ μικρές πιθανότητες να αρχίσει η Ρωσία να παραδίδει πάλι φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1 αυτόν τον χειμώνα έχουν πλέον εξαφανιστεί. Μοιάζει πως με αυτή την ζημιά, καταστράφηκαν οριστικά οι «ενεργειακές» γέφυρες για φέτος», τονίζει.

Τι συνέβη στους 2 αγωγούς Nord Stream;

Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, εντοπίστηκαν τρεις διαρροές. Δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1 και μία διαρροή στον Nord Stream 2. Η θέση των διαρροών είναι ανατολικά του δανέζικου νησιού Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα.

Σουηδοί σεισμολόγοι επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν υποθαλάσσιες εκρήξεις στις θέσεις των διαρροών του Nord Stream.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις» ήταν η διατύπωσή τους.

Κανένας αγωγός δεν χρησιμοποιείτο επί του παρόντος για τη μεταφορά φυσικού αερίου, αλλά και οι δύο ήταν υπό πίεση με φυσικό αέριο και υπήρξε μεγάλη πτώση πίεσης.

Σημειώνεται άλλη μία σύμπτωση. Σήμερα εγκαινιάστηκε ο νέος αγωγός που συνδέει τη Νορβηγία με την Πολωνία (BalticPipe).

Ποια είναι η αιτία;

Μια διαρροή ενός αγωγού βαθέων υδάτων είναι σπάνια. Θα μπορούσε να οφείλεται σε έναν πολύ μεγάλο σεισμό ή σε παρόμοιο γεγονός. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη. Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξουν για τεχνικούς λόγους τρεις διαρροές σε τρεις τοποθεσίες μέσα σε 24 ώρες.

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πως πρόκειται για σύμπτωση» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Ποιες εκτιμάται πως θα είναι οι βραχυπρόθεσμες και ποιες οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην προσφορά αερίου;

Ο άμεσος αντίκτυπος είναι μηδενικός. Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Ο δε αγωγός Nord Stream 1 είχε σταματήσει να παραδίδει αέριο εδώ και εβδομάδες.

Μεσοπρόθεσμα, οι πολύ μικρές πιθανότητες να αρχίσει η Ρωσία να παραδίδει πάλι φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1 αυτόν τον χειμώνα έχουν πλέον εξαφανιστεί. Μοιάζει πως με αυτή την ζημιά, καταστράφηκαν οριστικά οι «ενεργειακές» γέφυρες για φέτος.

8cadc478a5285c35dbaab3614043192f XL

Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο από αυτή τη νέα εξέλιξη;

Θεωρώ εξαιρετικά ανησυχητικό το μήνυμα που στέλνουν αυτές οι εκρήξεις, πως οι ενεργειακές υποδομές είναι ευάλωτες. Μπορεί το συμβάν αυτό να αφορά σε αγωγούς ιδιοκτησίας Gazprom που ήταν εκτός λειτουργίας. Αλλά η ανησυχία είναι έντονη τί θα μπορούσε να συμβεί σε μία αντίστοιχη επίθεση σε έναν αγωγό από τη Νορβηγία προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία ή την Πολωνία, είτε σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου, είτε σε έναν τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ). Οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι τεράστιες. Πρόκειται για μια έντονη υπενθύμιση της τρωτότητας των ενεργειακών μας υποδομών.

Το δεύτερο αφορά στην περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται αυτή την ώρα στην περιοχή των διαρροών στη Βαλτική Θάλασσα. Είναι μία διάσταση που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Τι εκτιμάτε πως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες;

Με βάση τις νέες εξελίξεις, νομίζω πως η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Παρασκευής αποκτά άλλη βαρύτητα. Για παράδειγμα, η νέα πίεση που θα ασκηθεί στις τιμές αερίου θα εντείνει το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Η συζήτηση για το πλαφόν πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξει.

Οι κρίσιμες ενεργειακές αποφάσεις πρέπει να έρθουν μπροστά, καθώς τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά.