Πρόταση Κομισιόν για έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων

Πρόταση Κομισιόν για έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων
Τρίτη, 13/09/2022 - 14:50

Για να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ εξετάζει έναν στόχο μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρόκειται να αποκαλύψει την Τετάρτη σχέδιο παρέμβασης στις ενεργειακές αγορές, σχεδιάζει επίσης να προτείνει έκτακτη και προσωρινή εισφορά στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, ύψους τουλάχιστον 33% των επιπλέον κερδών τους, δήλωσαν οι πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών που ξεκινούν το 2019.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει και το ενδεχόμενο περιορισμού των εσόδων που έχουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και πυρηνικά στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ως μέρος του πακέτου προτάσεων που ετοιμάζει, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Για να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ εξετάζει έναν στόχο μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%. Οι τελικοί αριθμοί θα πρέπει να εγκριθούν από τους επιτρόπους της ΕΕ και στη συνέχεια θα απαιτηθεί η υπογραφή του σχεδίου από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Βαθιοί διχασμοί σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού του πακέτου επείγουσας παρέμβασης εμφανίστηκαν σε μια συνάντηση υπουργών την περασμένη εβδομάδα και ορισμένες κυβερνήσεις είναι πιθανό να πιέσουν για αλλαγές στο σχέδιο της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2022 - 15:09