Μετατροπή φυσικού αερίου σε πετρέλαιο: Οι δυσκολίες σε πολυκατοικίες και διαμερίσματα

Μετατροπή φυσικού αερίου σε πετρέλαιο: Οι δυσκολίες σε πολυκατοικίες και διαμερίσματα
Τρίτη, 13/09/2022 - 13:43

Η πραγματικότητα στις πολυκατοικίες και στα διαμερίσματα είναι πολλές φορές εξαιρετικά πολύπλοκη, γεγονός που κάνει δύσκολη την αλλαγή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Να λύσουν έναν απίστευτο γρίφο για να μην παγώσουν το χειμώνα καλούνται τα νοικοκυριά, ειδικά μετά την ολική στροφή που κάνει η κυβέρνηση προς το πετρέλαιο θέρμανσης. Μπορεί το φυσικό αέριο, αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα (που παράγεται σε μεγάλο ποσοστό από φυσικό αέριο) να βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, ωστόσο η επαναφορά για τα σπίτια και τα διαμερίσματα σε πετρέλαιο θέρμανσης είναι μια πολύπλοκη, δαπανηρή, ενδεχομένως σε πολλές περιπτώσεις και αδύνατη διαδικασία.

Η πραγματικότητα στις πολυκατοικίες και στα διαμερίσματα είναι πολλές φορές εξαιρετικά πολύπλοκη, γεγονός που κάνει δύσκολη την αλλαγή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

1)Πολλές πολυκατοικίες ξήλωσαν τους καυστήρες πετρελαίου και πέρασαν στο φυσικό αέριο, είτε μέσω κεντρικής παροχής, είτε αυτόνομα.

2)Σε όσες πολυκατοικίες έμειναν οι καυστήρες πετρελαίου είναι εκτός λειτουργίας κια συντήρησης επί σειρά ετών με ό,τι σημαίνει αυτό για τη σημερινή τους κατάσταση.

3)Το κόστος για να τοποθετηθεί νέος καυστήρας πετρελαίου, εφόσον είναι όλα «οκ» με τις σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ.

4)Σε πολλές πολυκατοικίες της τελευταίας 10ετίας δεν τοποθετήθηκε ποτέ καυστήρας πετρελαίου.

5)Την προηγούμενη 10ετία, λόγω και της οικονομικής κρίσης, πολλά διαμερίσματα πέρασαν στην αυτονομία και βγήκαν από την κεντρική θέρμανση.

6)Ο κανονισμός των πολυκατοικιών προβλέπει πλειοψηφία για να γίνει αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο. Δεν προβλέπει κάτι ανάλογο για να γίνει μετατροπή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Πλέον, η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν τη δυνατότητα να αποσυνδεθούν από την κεντρική θέρμανση χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση του 51% των υπολοίπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων του κτιρίου. Ωστόσο, για να αποδεσμευτεί οριστικά ο ενδιαφερόμενος από τα έξοδα συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης θα πρέπει να λάβει την έγκριση του 51% της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι «να υλοποιηθεί η πλήρης αποσύνδεση της ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση, η μόνωση των σωληνώσεων και η πλήρης εγκατάσταση και δυνατότητα λειτουργίας ενός νέου αυτόνομου συστήματος θέρμανσης της ιδιοκτησίας αυτής, με το οποίο θα βελτιώνεται πράγματι η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου, σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 2 του Π.Δ. 420/1987».

Ααυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί από το διαχειριστή του κτιρίου, ο οποίος, προς προάσπιση των συμφερόντων των υπολοίπων συνιδιοκτητών, προκειμένου να προχωρήσει στην απαλλαγή μιας ιδιοκτησίας από τη συμμετοχή της στις δαπάνες κεντρικής θέρμανσης, έχει όχι απλώς έννομο συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να επαληθεύσει με κάθε κατάλληλο τρόπο, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά:

α) Τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης ή/και την παρεχόμενη τεκμηρίωση από πλευράς της αποσυνδεόμενης ιδιοκτησίας περί της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου με την επέμβαση αυτή, και

β) Την πραγματοποίηση της πλήρους αποσύνδεσης της ιδιοκτησίας από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας, της μόνωσης των διερχομένων κοινόχρηστων σωληνώσεων και της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου αυτόνομου και ενεργειακά αποδοτικότερου συστήματος θέρμανσης.