Gazprom: Χειμώνας με επαναλαμβανόμενες διακοπές του Nord Stream1

Gazprom: Χειμώνας με επαναλαμβανόμενες διακοπές του Nord Stream1
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 02/09/2022 - 06:02

Η Ευρώπη θα πρέπει να αναμένει νέο κύκλο διακοπών σε όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Το σενάριο των επαναλαμβανόμενων διακοπών, για τον χειμώνα που έρχεται, στις ροές του Nord Stream 1 επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Έτσι ακόμα και αν αποκατασταθεί – έστω μερικώς – η λειτουργία του αγωγού το Σάββατο, όπως είναι προγραμματισμένο, η Ευρώπη θα πρέπει να αναμένει νέο κύκλο διακοπών καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Αυτό που προκύπτει από τις νέες δηλώσεις Μίλερ είναι πως η Μόσχα επιμένει να αποδίδει το «on/off» του αγωγού στις δυτικές κυρώσεις οι οποίεες εμποδίζουν την Siemens Energy, με έδρα τον Καναδά, να πραγματοποιήσει τακτική συντήρηση του εξοπλισμού.

«Οι αντίπαλοί μας έχουν εκδώσει τόσα πολλά έγγραφα κυρώσεων που δημιούργησαν μια κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί σύγχυση κυρώσεων», είπε ο Μίλερ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Και σήμερα η Siemens δεν έχει ουσιαστικά καμία ευκαιρία να παρέχει τακτική σημαντική συντήρηση του εξοπλισμού μας για άντληση αερίου. Η Siemens απλά δεν έχει πού να πραγματοποιήσει αυτό το έργο».

Ωστόσο η πλευρά της Siemens Energy δίνει μια άλλη ερμηνεία στο γεγονός, που σίγουρα απέχει κατά πολύ από αυτή της Gazprom. Σύμφωνα με το Reuters η Siemens Energy, η οποία συνήθως συμμετέχει στη συντήρηση του αγωγού, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι δεν συμμετείχε στις εργασίες συντήρησης που πραγματοποιεί η Gazprom στον σταθμό συμπίεσης.

Σε απάντηση στα σχόλια του Μίλερ, η Siemens Energy είπε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις δηλώσεις» και ότι η συντήρηση «εξαιρείται ρητά» από τις κυρώσεις.

«Οι τεχνικοί μας είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πελάτες μας στις εργασίες συντήρησης, εάν ζητηθούν και παραγγελθούν», πρόσθεσε η Siemens Energy.

Πάντως, παράλληλα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg η Gazprom αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου μέσα στον Αύγουστο κατά 7,1% σε σχέση με τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει πως άντλησε 829 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

«Γενικά, η Gazprom, σύμφωνα με επιχειρησιακά στοιχεία, έχει ήδη παραγάγει 288,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. 154,7 bcm m αερίου που παρέχεται στην εγχώρια αγορά, 82,2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου παραδόθηκε σε χώρες εκτός ΚΑΚ», είπε ο κ. Μίλερ κατά την ομιλία του σε τηλεδιάσκεψη αφιερωμένη στην Ημέρα των εργαζομένων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της εταιρείας.