Τα ΗΑΕ πιθανόν να στηρίξουν τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ

Τα ΗΑΕ πιθανόν να στηρίξουν τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ
Σάββατο, 27/08/2022 - 08:04

Εντείνονται οι εικασίες σχετικά με το αν η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί και πάλι σε νέες περικοπές στην παραγωγή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν παρόμοιες απόψεις με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με τις αγορές αργού πετρελαίου, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις των ΗΑΕ, καθώς εντείνονται οι εικασίες σχετικά με το αν η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί και πάλι σε νέες περικοπές στην παραγωγή.

Η ιδέα νέων περικοπών στον ΟΠΕΚ+, την ώρα που ο προηγούμενος γύρος μαζικών μειώσεων πρόκειται να ανακληθεί πλήρως μέχρι το τέλος του μήνα, διατυπώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Ο κορυφαίος Σαουδάραβας δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε μορφή, εάν πιστεύει ότι αυτό θα φέρει σταθερότητα στη «σχιζοφρενική» αγορά πετρελαίου.

«Οι αγορές δεν μπορούν να αντανακλούν την πραγματικότητα των φυσικών θεμελιωδών μεγεθών με ουσιαστικό τρόπο και μπορούν να δώσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σε περιόδους που η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι σοβαρά περιορισμένη και ο κίνδυνος σοβαρών διαταραχών παραμένει υψηλός», δήλωσε ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν σε συνέντευξη στο Bloomberg, όπως μεταδίδει το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα σχόλια του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου τύπου Brent ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο εκ περιτροπής πρόεδρος του ΟΠΕΚ για φέτος, ο υπουργός Υδρογονανθράκων του Κονγκό Μπρούνο Ζαν-Ρισάρ Ιτούα, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του σε ενδεχόμενες περικοπές.

Η ιδέα ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπών της παραγωγής στο εγγύς μέλλον θα ήταν σύμφωνη με την άποψη του ΟΠΕΚ, δήλωσε ο εκ περιτροπής πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Ιτούα στην εφημερίδα The Wall Street Journal την Πέμπτη. Ο Ιτούα δήλωσε στην Journal ότι η ιδέα της Σαουδικής Αραβίας για νέες περικοπές της παραγωγής ήταν «σύμφωνη με τις απόψεις και τους στόχους μας».

Ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, όπως το Ιράκ, η Βενεζουέλα και το Καζακστάν, έχουν επίσης δηλώσει ότι υποστηρίζουν νέους περιορισμούς στην παραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την επόμενη φορά στις 5 Σεπτεμβρίου για να συζητήσει τις συνθήκες της αγοράς, αφού ενέκρινε στις αρχές Αυγούστου μια μικρή αύξηση κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως στον συλλογικό στόχο της συμμαχίας για τον Σεπτέμβριο.