Το νέο όνομα των ΕΛΠΕ και τα αποτελέσματα του 2 τριμήνου για το 2022

Το νέο όνομα των ΕΛΠΕ και τα αποτελέσματα του 2 τριμήνου για το 2022
Δευτέρα, 29/08/2022 - 09:44

Ανδρέας Σιαμισίης: Τα ισχυρά αποτελέσματα αλλά και μέρος των εσόδων από την πώληση της θυγατρικής αφενός θα δώσουν ώθηση στο μέρισμα της χρήσης, αφετέρου θα χρηματοδοτήσουν την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Σε ότι αφορά στη νέα ονομασία των ΕΛΠΕ, «HELLENiQ ENERGY», αυτή αναμένεται να εγκριθεί από την γενική συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 20 Σεπτεμβρίου. Η νέα ονομασία συμβολίζει τη διατήρηση της ελληνοκεντρικής δραστηριότητας, την μετάβαση στην ευφυή ενέργεια και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων από τα πετρέλαια στην ενέργεια συνολικά. Η νέα εταιρική ταυτότητα (λογότυπο) του ομίλου, θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν το καλύτερο στην ιστορία του ομίλου, αποτέλεσμα του συνδυασμού αυξημένης ζήτησης για καύσιμα και υψηλών περιθωρίων διύλισης. Τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι τα διυλιστήρια Ελευσίνας και Ασπροπύργου ήταν εκτός λειτουργίας για μεγάλο διάστημα, για λόγους συντήρησης. Ο κ. Σιάμισιης προέβλεψε χρονιά - ρεκόρ για τον όμιλο σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπεται να επαναληφθούν οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου (συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη 535 εκατ. ευρώ, από 79 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 367 εκατ. από 7 εκατ. πέρυσι).

Τέλος, η ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas φαίνεται να είναι ζήτημα ημερών, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των τυπικών προϋποθέσεων. Υπενθυμίζεται πως τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35 % των μετοχών και το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 65 %, ενώ το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ.