Αυτές είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από το σχέδιο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Αυτές είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από το σχέδιο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Δευτέρα, 25/07/2022 - 06:48

Αν αυτό το σχέδιο, το οποίο από παράγοντες της αγορές χαρακτηρίζεται «απαράδεκτο», ισχύσει στην Ελλάδα οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές και εξαιρετικά δυσμενείς.

Ισχυρές αντιδράσεις στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά και στις βιομηχανίες της χώρας έχει προκαλέσει η- «γερμανικής έμπνευσης» όπως επισημαίνουν- πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική περικοπή φυσικού αερίου κατά 15% σε όλη την ΕΕ είτε μετά από πρόταση τριών κρατών μελών είτε μετά από απόφαση της Επιτροπής.

Αν αυτό το σχέδιο, το οποίο από παράγοντες της αγορές χαρακτηρίζεται «απαράδεκτο», ισχύσει στην Ελλάδα οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές και εξαιρετικά δυσμενείς. Πρώτα όλα θα πλήξει την ηλεκτροπαραγωγή, που εξαρτάται από το φυσικό αέριο σε ποσοστό 40% προκαλώντας υποχρεωτική περιστολή της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων βιομηχανικές, εμπορικές, τουριστικές, στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση και με αλυσιδωτές επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας.

Εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως γίνεται αντιληπτό η μείωση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτοξεύσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύψη τις τιμές, οι οποίες θα είναι αδύνατο να αντισταθμιστούν από οποιαδήποτε επιδότηση.

Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι η πρόταση είναι άδικη δεδομένου ότι το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου διαθέτει πολλαπλές πηγές εφοδιασμού μετά από σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει διαχρονικά γι΄ αυτό το σκοπό, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσω του FSU που εγκαταστάθηκε στη Ρεβυθούσα και πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία. Πέραν αυτών το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου τους τελευταίους δύσκολους μήνες τροφοδοτεί σε ποσοστό 20% την αγορά της Βουλγαρίας και ενίοτε της Ρουμανίας με αποτέλεσμα η υποχρεωτική περικοπή της κατανάλωσης να επηρεάσει και αυτές τις αγορές.

Αντίδραση ακόμη και με βέτο

Σημειώνουν ότι το σχέδιο είναι γερμανικής έμπνευσης υπενθυμίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας βασίστηκε τα προηγούμενα χρόνια στο χαμηλό κόστος φυσικού αερίου που προμηθευόταν με μακροχρόνιες συμφωνίες από τη Ρωσία. «Σήμερα ζητάνε να μοιραστούμε τη χασούρα της εξάρτησης τους από το ρωσικό αέριο, αλλά τα προηγούμενα χρόνια δεν μοιράστηκαν τα οφέλη!» αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, ζητώντας να τεθεί ακόμη και βέτο από την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε εξ’ αρχής το σχέδιο της Κομισιόν. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, που θα συμμετάσχει αύριο στο κρίσιμο Συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα έχει προνοήσει διαθέτοντας πολλαπλές πηγές εφοδιασμού, ενώ βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει

«Διαφωνούμε με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα στις βορειότερες χώρες» τονίζει ο υπουργός Ενέργειας και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει, είναι άδικο. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Βέλγιο έχουν προβληματισμούς όχι μόνο εμείς».

«Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη, διαφωνούμε με τον τρόπο που έχει μελετηθεί, και δεν αποδεικνύει ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος βοήθειας στις Βόρειες χώρες στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο».

Στο ενδεχόμενο περικοπής φορτίων ηλεκτρισμού εάν γίνει πράξη η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου αναφέρθηκε με δηλώσεις της και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ανέφερε επίσης ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει σενάριο στο οποίο σε περίπτωση ανάγκης θα περιοριστούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία

Κρίσιμος ο ρόλος της Γαλλίας

Μέχρι στιγμής στο σχέδιο της Κομισιόν που πλέον χαρακτηρίζεται ανοιχτά αντιτάσσονται ήδη 12 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ για να γίνει δεκτή η πρόταση χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 15 κρατών-μελών, άρα οι ισορροπίες είναι κρίσιμες.
Κρίσιμο ρόλο στην όλη υπόθεση θα παίξει η στάση της Γαλλίας η οποία επί του παρόντος δεν έχει τοποθετηθεί.

Οι σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των χωρών μελών έχουν ήδη ενεργοποιήσει την τσεχική προεδρία η οποία σύμφωνα με την DW, βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών μελών, ώστε να παρουσιάσει στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας μια συμβιβαστική πρόταση, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην λήψη απόφασης.

Όλες οι χώρες συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία στο πιθανό ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της ροής από τη Ρωσία.

Ωστόσο για τις χώρες που διαφωνούν, η μείωση θα πρέπει να παραμείνει εθελοντική και να μην είναι οριζόντια αλλά να έχει σχέση με το βαθμό εξάρτησης κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα ζητούν να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.