Ο φόβος της έλλειψης φυσικού αερίου επαναφέρει την καύση άνθρακα

Ο φόβος της έλλειψης φυσικού αερίου επαναφέρει την καύση άνθρακα
Κυριακή, 03/07/2022 - 08:03

Ο φόβος της έλλειψης φυσικού αερίου τον χειμώνα προβληματίζει τις ευρωπαϊκές αγορές που επαναξιολογούν τους κυβερνητικούς στόχους για μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου καθώς προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Στη λίστα των χωρών που προκρίνουν αυτή τη λύση προστέθηκε και η Ολλανδία.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορούν να επαναλειτουργήσουν με πλήρη ισχύ για να παρέχουν ηλεκτρισμό σε νοικοκυριά και εταιρείες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουρ- γό Ενέργειας Rob Jet- ten, ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου τον χειμώνα αυξάνεται καθώς ο Πούτιν «χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το φυσικό αέριο ως μέσο ισχύος και η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με πολύ λιγότερο αέριο από το συμφωνηθέν».

O κ. Jetten ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το νόμο που περιορίζει την παραγωγή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μόνο το 35% της χωρητικότητάς τους από την αρχή του έτους έως το 2024. Αυτή η παρέμβαση είχε σκοπό να αποτρέψει ενδεχόμενη αποτυχία κυβερνητικού στόχου για μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου κατά 25% έως το 1990).

Ο κ. Jetten τόνισε ότι δεν υφίσταται έντονη έλλειψη φυσικού αερίου στην Ολλανδία, ωστόσο στις 20 τ.μ. το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοί- νωσε "το πρώτο επίπε- δο κρίσης φυσικού αερί- ου". Με αυτό τίθεται σε ισχύ σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τίτλο «Σχέδιο Προστασίας και Ανάκτησης Φυσικού Αερίου». Σύμφωνα με τον κ. Jetten, αυτό το πρώτο από τα συνολικά τρία επίπεδα κρίσης δίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την δυνατότητα να «παρακολουθεί στενό- τερα την αγορά φυσι- κού αερίου ». Οι εταιρείες φυσικού αερίου πρέπει πλέον να παρέ- χουν πληροφορίες για παραδόσεις και αποθέματα φυσικού αερίου σε καθημερινή βάση.

Ο Υπουργός Ενέργειας απηύθυνε έκκληση σε επιχειρήσεις και νοικο- κυριά να εξοικονομή- σουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Η Κυβέρνηση προσπα- θεί να πείσει μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, όπως είναι η βιομηχανία, να μειώ- σουν την κατανάλωση φυσικού αερίου έναντι αποζημίωσης. Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες μπορούν να υποχρεωθούν σε παύση λειτουργίας εάν υπάρ- χουν έντονες ελλείψεις φυσικού αερίου.

Επισημαίνεται ότι, η Κυβέρνηση είχε προηγουμένως διαθέσει μεγάλα ποσά για να ενθαρρύνει επιχειρήσεις να αναπληρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου και πλέον τα διάφορα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι γεμάτα από 47 έως 55%,