Επίσκεψη της Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στην ΕΑΓΜΕ

Επίσκεψη της Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στην ΕΑΓΜΕ
Δευτέρα, 04/03/2024 - 09:05

Την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κυρία Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου υποδέχτηκε την Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Διονύσιος Γκούτης.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με κύριο θέμα τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRM-Act), ενώ η κα. Ασημακοπούλου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Σάλτα και τον Γενικό Διευθυντή κ. Διονύσιο Γκούτη για τις δραστηριότητες της Αρχής και τις προτάσεις ερευνητικών έργων προς ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών και Μεταλλευτικής Δρ. Κωνσταντίνο Λασκαρίδη, η συμβολή της ΕΑΓΜΕ στη Στρατηγική Ανάπτυξης και Αξιοποίησης των Ελληνικών Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ακολούθως η κυρία Ασημακοπούλου ξεναγήθηκε στο νεότευκτο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο.

Μετά την επίσκεψη της η κυρία Ασημακοπούλου δήλωσε: «Όπως έγραψα και στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου δηλώνω εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που έχει γίνει στην ΕΑΓΜΕ αλλά και από το επίπεδο κατανόησης και συμβολή της στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Νομίζω ότι η Ελλάδα, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοστατεί σε προτάσεις, έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναδείξει το σημαντικό εθνικό έργο του ΥΠΕΝ και της ΕΑΓΜΕ και να αποτελέσει καλή πρακτική για την αξιοποίηση των κρίσιμων πρώτων υλών».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Διονύσιος Γκούτης τόνισε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε στην ΕΑΓΜΕ την κα. Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου. Είχαμε την ευκαιρία να της παρουσιάσουμε μια σειρά από καινοτόμες ερευνητικές δράσεις που προγραμματίζουμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης Στρατηγικών και Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών. Άλλωστε η Ευρωβουλευτής ως Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου με τις παρεμβάσεις της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρωτοστατεί στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην παραγωγή Κρίσιμων Πρώτων Υλών, η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας πανευρωπαϊκά».