ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Κίνδυνος απένταξης δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου λόγω της μηνιαίας καταμέτρησης

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Κίνδυνος απένταξης δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου λόγω της μηνιαίας καταμέτρησης
Παρασκευή, 02/02/2024 - 08:48

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τον κίνδυνο απένταξης δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου λόγω της μηνιαίας καταμέτρησης, κατέθεσαν 7 βουλευτές της Νέας Αριστεράς με πρωτοβουλία της Θεοπίστη Πέρκα.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) παρέχει σημαντική έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών. Η σχετική Υπουργική Απόφαση (ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152/2018) προβλέπει δύο ειδικές κατηγορίες δικαιούχων του ΚΟΤ. Την κατηγορία ΚΟΤ Α που δικαιούται έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) ύψους 75 ευρώ/ Mwh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ) και την κατηγορία ΚΟΤ Β όπου η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/Mwh. Προϋπόθεση λήψης της εν λόγω έκπτωσης, εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση, είναι η κατανάλωση ρεύματος των δικαιούχων να μην υπερβαίνει για μονοπρόσωπο νοικοκυριό τις 1.400 kWh το τετράμηνο (120 μέρες), για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος η κατανάλωση να μην ξεπερνάει τις 1.600 kWh, με τη μέγιστη κατανάλωση για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη να φτάνει στις 2.000 kW.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πρόσφατα, για επικοινωνιακούς λόγους, ότι ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) θα κάνει μηνιαία καταμέτρηση των λογαριασμών ρεύματος από τον Ιανουάριο του 2024. Σήμερα η καταμέτρηση γίνεται κάθε τέσσερις (4) μήνες, με την έκδοση του εκκαθαριστικού λογαριασμού και ο ενδιάμεσος έναντι λογαριασμός εκδίδεται βάσει των προηγούμενων καταναλώσεων. Εκτός από το ότι η μηνιαία καταμέτρηση σημαίνει τετραπλασιασμό των συνεργείων των εργολάβων για καταμέτρηση και κατά συνέπεια, τετραπλασιασμό της σχετικής δαπάνης του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία επιβαρύνει τους καταναλωτές, θα δημιουργήσει πρόβλημα και στους δικαιούχους ΚΟΤ Α και Β αφού, τυχόν υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης (2.000 kWh), σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση οδηγεί στην απένταξή τους από το ΚΟΤ.

Με τις μηνιαίες όμως καταμετρήσεις και εκκαθαρίσεις, θα πρέπει η κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 500 kWh κάθε μήνα. Δημιουργείται πρόβλημα όμως σε περιπτώσεις που η κατανάλωση ξεπερνά τον ένα μήνα τις 500 kWh, ενώ τον επόμενο είναι χαμηλότερη εξαιτίας διαφορετικών αλλαγών που προκύπτουν για θέρμανση ή ψύξη. Μπορεί για παράδειγμα ένα νοικοκυριό να καταναλώσει τον μήνα Ιούνιο 300 kWh, αλλά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από 700 kWh (υπέρβαση λόγω κλιματιστικού) και τον Σεπτέμβριο 300 kWh. Το σύνολο της κατανάλωσης παραμένει στο όριο των 2.000 kWh για το τετράμηνο όμως, αν κατά την εφαρμογή της μηνιαίας καταμέτρησης τεθεί το όριο των 500 kWh, θα έχει ως αποτέλεσμα την απένταξη δικαιούχων νοικοκυριών πολλούς μήνες μέσα στο έτος όταν οι ανάγκες κατανάλωσης είναι αυξημένες για λόγους ψύξης ή θέρμανσης.

Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  • Θα διασφαλίσει άμεσα ότι η επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοίνωση της μηνιαίας καταμέτρησης δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α και Β;
  • Σε ποια νομοθετική παρέμβαση θα προχωρήσει ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απένταξης δικαιούχων του ΚΟΤ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Οζγκιούρ Φερχάτ

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ

Τελευταία τροποποίηση στις 02/02/2024 - 09:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ