Μητσοτάκης: Ο κάθετος διάδρομος αποτελεί σημαντικό βήμα ανάπτυξης των ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Ο κάθετος διάδρομος αποτελεί σημαντικό βήμα ανάπτυξης των ΑΠΕ
Eurokinissi
Τρίτη, 14/11/2023 - 18:36

Ως «υψηλής στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρισε τον πράσινο ενεργειακό διάδρομο ανάμεσα σε Βορρά και Νότο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα και για την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια αλλά και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Κοινός είναι ο βηματισμός μας στην πράσινη μετάβαση, με ίσως πιο εμβληματικό σύμβολο της ελληνογερμανικής συνεργασίας το project της Αστυπάλαιας. Το πράσινο νησί το οποίο ονομάστηκε και «πεταλούδα του Αιγαίου.

Στις συζητήσεις μας, ξεχωριστή θέση είχε και η γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα.

Είναι ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν τομέα με πολλές προοπτικές για κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 15/11/2023 - 08:02