Σδούκου στο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ: Οι κεντρικοί στόχοι της ενεργειακής πολιτικής για την επόμενη 4ετία

Σδούκου στο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ: Οι κεντρικοί στόχοι της ενεργειακής πολιτικής για την επόμενη 4ετία
Τετάρτη, 15/11/2023 - 10:23

Η Ελλάδα ΕπανασχεδιάΖει τον Χάρτη της Ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη

Τους κεντρικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής για την επόμενη τετραετία ανέπτυξε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 27ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.

Συγκεκριμένα, είπε πως οι στόχοι είναι,

o μηδενισμός της παραγωγής από λιγνίτη μετά το 2028,

το 80% της παραγωγής ρεύματος να προέρχεται από ΑΠΕ το 2030,

η ανάπτυξη ανθεκτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και αντλησιοταμίευση,

η σύνδεση των μη διασυνδεμένων νησιών στο ηπειρωτικό σύστημα έως το 2030, η ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων το ίδιο έτος,

η ασφάλεια εφοδιασμού και η λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που θα οφελεί τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία,

ο περαιτέρω εξηλεκτρισμός στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές,

η προώθηση συστημάτων αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ και η ψηφιοποίηση του δικτύου και τέλος,

ένας νέος κύκλος διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που θα επιτρέψουν να αυξηθούν οι εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ακόμη ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την εξισορρόπηση του συστήματος προβλέπει ένα συνδυασμό τεχνολογιών που θα περιλαμβάνει μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου, κατανεμόμενες ΑΠΕ και απόκριση ζήτησης, παραγωγή ανανεώσιμων αερίων, και όπως ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Η κ. Σδούκου σε ό,τι αφορά στον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο νέο ΕΣΕΚ έχουν αναθεωρηθεί οι στόχοι για το 2030, λέγοντας χαρακτηριστικά, «έως το 2030 προβλέπεται να διαθέτουμε εγκατεστημένη αιολική ισχύ 9,5 GW, από τα οποία τα 2 GW θα είναι υπεράκτια, καθώς και 13,4 GW σε φωτοβολταϊκά. Από αυτά τα 2 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης».

«Βασική επιδίωξή μας είναι να έχουμε μηδενίσει τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2035, όπου θα έχουμε ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα από την απόσυρση των μονάδων λιγνίτη, και τέλος να εξηλεκτρίσουμε τις μεταφορές και τον κτιριακό τομέα» τόνισε η υφυπουργός.

Τέλος, η κ. Σδούκου, μιλώντας για τον ενεργειακό εφοδιασμό, επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για αυτό τον χειμώνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/11/2023 - 10:26