Κ. Βέττα: Στήριξη στις ενεργειακές κοινότητες για προσιτή ενέργεια και ενεργειακή δημοκρατία

Κ. Βέττα: Στήριξη στις ενεργειακές κοινότητες για προσιτή ενέργεια και ενεργειακή δημοκρατία
Δευτέρα, 06/11/2023 - 09:07

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα πραγματοποίησε παρέμβαση στο «Φόρουμ για τις ενεργειακές κοινότητες στην Δυτική Μακεδονία» που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κοζάνη.

Η κ. Βέττα ανέφερε ότι οι ενεργειακές κοινότητες τόσο γενικά, όσο ειδικά στην Δυτική Μακεδονία, είναι το κατάλληλο εργαλείο για την ενεργειακή δημοκρατία, καθώς η συμμετοχή των πολιτών, η προσιτή ενέργεια και η διάχυση των οφελών συνιστούν σημαντικό κέρδος σε μια περιοχή που βάλλεται από την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Ανέφερε, ειδικότερα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. -στην περίοδο διακυβέρνησης του οποίου υπήρξε θεσμική θωράκιση και χρηματοδοτική ενίσχυση για τις εν. Κοινότητες- υποστηρίζει στο πρόγραμμα του ότι τουλάχιστον το 50% των νέων αδειών θα αφορά ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή, με παράλληλη άρση των εμποδίων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της Ν.Δ., επαναφορά της προτεραιότητας στη χορήγηση αδειών και όρων σύνδεσης για τις κοινότητες, και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση με μία σειρά αποφάσεων αποδεικνύει ότι πριμοδοτεί πλήρως τις μεγάλες επενδύσεις στον χώρο των Α.Π.Ε. αδιαφορώντας για τις εν. κοινότητες, τους μικρούς επενδυτές και τους αυτοπαραγωγούς.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η Υ.Α. του περσινού Αυγούστου που έδινε χρονική προτεραιότητα στους μεγάλους επενδυτές στην σύνδεση με το ηλεκτρικό χώρο, η κατάτμηση των έργων και των μελετών που κατέπεσε στο ΣτΕ αλλά, κυρίως, η εξαπάτηση με το ειδικό χωροταξικό για τις Α.Π.Ε. που εξαγγέλλεται εδώ και 4 χρόνια, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως η ενεργειακή δημοκρατία και δικαιοσύνη δεν είναι στην ατζέντα της.

Κλείνοντας, η κ. Βέττα τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση και η ενεργειακή δημοκρατία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, η μία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την άλλη. Η ενεργοποίηση των πολιτών, η σωστή αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων και η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. από ενεργειακές κοινότητες πρέπει είναι το μέλλον.