Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα τα 4 τελευταία χρόνια δεκαπλασίασε τον ρυθμό εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα τα 4 τελευταία χρόνια δεκαπλασίασε τον ρυθμό εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Δευτέρα, 06/11/2023 - 08:12

Μιλώντας στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ενδεικτικά ότι σε μόλις τέσσερα χρόνια η Ελλάδα κατόρθωσε να δεκαπλασιάσει τον ρυθμό εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των συνδέσεων με το δίκτυο, ενώ -σύμφωνα με την Ernst & Young- το 2021 ήταν η δεύτερη χώρα στον πλανήτη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στις ΑΠΕ και το 2022 η πρώτη.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να «τρέξει σαν λαγός» στο μέτωπο της οικονομίας και των επιχειρήσεων, εξέφρασε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι τώρα «να τρέξουμε μαραθώνιο με ρυθμό λαγού». Ο κ.Σκρέκας επισήμανε ακόμα πως σήμερα πάνω από 900 επιχειρήσεις γερμανικών ή ελληνογερμανικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και απασχολούν πάνω από 50.000 άτομα προσωπικό. Πρόκειται, όπως είπε, για επιχειρήσεις που συνέχισαν να επενδύουν στην Ελλάδα όταν η χώρα θεωρείτο το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και σήμερα μπορούν να αποζημιωθούν για την επιλογή τους, αφού «ο ελληνικός ήλιος λάμπει πολύ φωτεινός και η σημερινή Ελλάδα δεν είναι ούτε αυτή του 2010, ούτε εκείνη του 2019».

Στην κατεύθυνση αυτή υπενθύμισε ότι η χώρα αναπτύσσεται με ρυθμό αυξημένο τρεις έως τέσσερις φορές σε σχέση με τον αντίστοιχο της ευρωζώνης και ενώ το 2019 ήταν μεταξύ των δύο τελευταίων χωρών της ΕΕ σε ανάπτυξη, σήμερα περιλαμβάνεται μεταξύ των τριών πρώτων. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 57% σε σχέση με το 2021, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει άξιο και υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και ο στόχος είναι τώρα να βελτιωθεί η επαγγελματική κατάρτιση σε τεχνικά επαγγέλματα. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι η όλη διαδικασία αδειοδότησης ανθρώπων σε τεχνικά επαγγέλματα πρόκειται να αλλάξει, με μια τεράστια μεταρρύθμιση, καθώς σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν σε ισχύ ακόμα και βασιλικά διατάγματα για τέτοιες διαδικασίες.

Ο κ.Σκρέκας επανέλαβε και τις αλλαγές που προωθούνται στον επενδυτικό νόμο και ιδίως στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, η οποία στόχος είναι να γίνεται με την ταχύτητα των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», ενώ υπενθύμισε ότι θα πριμοδοτούνται με μόρια η εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και οι συνενώσεις και οι συνεργασίες, καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη και οι συνέργειες επιχειρήσεων με επιστημονικά ινστιτούτα και φορείς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ακόμα ότι στόχος είναι η Ελλάδα, που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσα από τους αγωγούς που κατασκευάστηκαν, να εξελιχθεί και σε κόμβο logistics για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσα από τα πέντε λιμάνια της, τις οδικές υποδομές και το σιδηροδρομικό δίκτυο «στο οποίο χρειάζεται πολλή δουλειά», αλλά και μέσα από τις ψηφιακές υποδομές της. Σήμερα, είπε, λειτουργούν στη χώρα κέντρα δεδομένων 38 MW, που στόχος είναι σε τέσσερα χρόνια να φτάσουν στα 128 MW, με στόχο η Ελλάδα να εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό κόμβο στη Νότια Ευρώπη την επόμενη οκταετία.