Συζήτηση για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα - Δείτε την εκδήλωση από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Συζήτηση για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα - Δείτε την εκδήλωση από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς
Δευτέρα, 04/07/2022 - 19:16

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εξέλιξη και όψεις του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα» από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σήμερα στις 19:00, στον Πολυχώρο «Σπούτνικ»..

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προβλήματα, πρακτικές και αντιλήψεις σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας στην κατοικία» πραγματοποιεί σήμερα (19:00), στον Πολυχώρο «Σπούτνικ» (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου, Κεραμεικός), εκδήλωση-συζήτηση με θέμα Εξέλιξη και όψεις του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και θα σχολιαστεί τόσο η ποσοτική πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία ΚΑΠΑ Research όσο και η ποιοτική επιτόπια σε βάθος έρευνα σε νοικοκυριά, που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του ΙΝΠ (Φερενίκη Βαταβάλη, Νίκος Κατσουλάκος και Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου).

Θα μιλήσουν οι:

Φερενίκη Βαταβάλη, δρ. αρχιτέκτονας – πολεοδόμος, ειδική λειτουργική επιστήμονας Β’ βαθμίδας, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Νίκος Κατσουλάκος, δρ. μηχανολόγος μηχανικός, αναπληρωτής καθηγητής, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου

Βλάσης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος Institute for European Energy and Climate Policy (www.ieecp.org)

Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας – Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών

Θεανώ Φωτίου, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής – ΕΜΠ, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, δρ. αρχιτέκτονας – πολεοδόμος

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, δημοσιογράφος euro2day.

Θα ακολουθήσει μια μικρή γιορτή στην αυλή του «Σπούτνικ».

Ραγδαία η επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας την περίοδο της οικονομικής κρίσης
Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή της αδυναμίας των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, ψύξη, μαγείρεμα, φωτισμό και χρήση οικιακών συσκευών, αποτελεί για την Ελλάδα ένα χρόνιο πρόβλημα που γνώρισε μια πρώτη ραγδαία επιδείνωση την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια δε, η πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις από τη μια, και οι αναιμικές κρατικές παρεμβάσεις τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε προνοιακό επίπεδο έχουν οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρης δριμύτητας διόγκωση του προβλήματος. Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία τόσο την αναλυτική καταγραφή της εξάπλωσης του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας και την σε βάθος μελέτη των χαρακτηριστικών του όσο και την αξιολόγηση των κατά καιρούς παρεμβάσεων και πολιτικών ανάσχεσής του.

Ενόψει αυτών, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς υλοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα για το θέμα, στο πλαίσιο του οποίου δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δύο έρευνες υπό τον γενικό τίτλο "Προβλήματα, πρακτικές και αντιλήψεις σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας στην κατοικία", σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους Φερενίκη Βαταβάλη, Νίκο Κατσουλάκο και Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

Μια μεγάλη ποσοτική πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 με 27 Μαΐου με τη συνεργασία της εταιρίας ΚΑΠΑ Research και
μία σε βάθος επιτόπια ποιοτική έρευνα που στηρίχθηκε μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις ημιδομημένου τύπου και στην ενεργειακή προσομοίωση των αντίστοιχων κατοικιών με ευθύνη της ερευνητικής ομάδας.
Την ευθύνη του σχεδιασμού και του συντονισμού του ερευνητικού προγράμματος έχει η Βαγγία Λυσικάτου, ερευνήτρια του ΙΝΠ και συντονίστρια της θεματικής «Περιβάλλον-Κλιματική Κρίση-Οικολογία».

Δείτε την εκδήλωση

{https://youtu.be/ESaK8MN_TFs}