Ο Επίτροπος Σινκέβιτσιους στην COP28 για την προστασία της φύσης και των ωκεανών

Ο Επίτροπος Σινκέβιτσιους στην COP28 για την προστασία της φύσης και των ωκεανών
Unsplash
Παρασκευή, 08/12/2023 - 19:57

Αύριο ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσιους θα συμμετάσχει στη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι, όπου θα προωθήσει τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους επί σημαντικών θεμάτων της Πράσινης Συμφωνίας, όπως η φύση, τα δάση και οι ωκεανοί.

Ο Επίτροπος θα διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις: την παράλληλη εκδήλωση με θέμα «Κλιμάκωση βασισμένων στη φύση λύσεων για το κλίμα, τη φύση και τους ανθρώπους» και την παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου «Προς μια διακυβερνητική επιτροπή για τη βιωσιμότητα των ωκεανών», όπου θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία. Επίσης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση πάνελ στο πλαίσιο της υπουργικής εκδήλωσης «Από τη συμφωνία στη δράση: “30x30” δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Το απόγευμα, ο Επίτροπος θα εγκαινιάσει την πρωτοβουλία της «Ομάδας Ευρώπη» για αξιακές αλυσίδες μηδενικής αποψίλωσης. Στόχος της εκδήλωσης είναι να στηρίξει τις χώρες εταίρους στην εφαρμογή του κανονισμού για τα προϊόντα μηδενικής αποψίλωσης.

Ο Επίτροπος θα εκφωνήσει επίσης ομιλίες στις εκδηλώσεις «Σχέδιο 10 σημείων για τη χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας: υπουργικός απολογισμός», «Υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της Γλασκόβης: σταματώντας και αντιστρέφοντας την απώλεια των δασών ως το 2030», και «3η υπουργική σύνοδος του συνασπισμού υψηλών φιλοδοξιών για τη φύση και τους ανθρώπους». Ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσιους θα υπογράψει κοινή δήλωση ΕΕ-Αιγύπτου, με την οποία θα θεσπιστεί μια βιώσιμη εταιρική σχέση για το νερό, βασισμένη στη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Το βράδυ, ο Επίτροπος θα συμμετάσχει σε δεξίωση του Καναδά για τον εορτασμό της επικείμενης πρώτης επετείου από την έγκριση του παγκόσμιου πλαισίου του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα. Τέλος, ο Επίτροπος θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας των Φίλων των Ωκεανών και του Κλίματος.