Η ρωσική απαγόρευση εισαγωγής ουρανίου προκαλεί σοκ στις αγορές ενέργειας

Η ρωσική απαγόρευση εισαγωγής ουρανίου προκαλεί σοκ στις αγορές ενέργειας
Πέμπτη, 02/05/2024 - 09:35

Η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε αργά την Τρίτη νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία, την χώρα που προμηθεύει το 25% του ουρανίου που χρησιμοποιείται από τους 90 εμπορικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες των ΗΠΑ και στέλνει το μέτρο στον Λευκό Οίκο.

Όπως έχει δηλωθεί ήδη, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τις προσπάθειες να εμποδίσουν το Κρεμλίνο στις αποστολές του καυσίμου των αντιδραστήρων και αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία.

Ο νόμος για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού ουρανίου, που εγκρίθηκε με ομόφωνη συναίνεση και ο οποίος πρέπει να υπογραφεί από τον Μπάιντεν προτού γίνει νόμος - θα απαγορεύει τις εισαγωγές στις ΗΠΑ 90 ημέρες μετά την ψήφιση, ενώ θα επιτρέπει προσωρινές εξαιρέσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2028.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η Ρωσία παρείχε σχεδόν το ένα τέταρτο του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του στόλου των περισσότερων από 90 εμπορικών αντιδραστήρων της Αμερικής, γεγονός που την καθιστά τον υπ' αριθμόν 1 ξένο προμηθευτή.

Οι εν λόγω πωλήσεις παρέχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στη Ρωσία, αλλά η αντικατάσταση αυτής της προμήθειας θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση και ενέχει τον κίνδυνο αύξησης του κόστους του εμπλουτισμένου ουρανίου κατά περίπου 20%.

Ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει μια «μακροπρόθεσμη απαγόρευση» των ρωσικών εισαγωγών, η οποία είναι απαραίτητη για να ξεκλειδώσουν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηθεί μια εγχώρια βιομηχανία ουρανίου που διατέθηκε από το Κογκρέσο νωρίτερα φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν όρια στις εισαγωγές ρωσικού ουρανίου.

«Πρόκειται για μια προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας, καθώς η εξάρτηση από ρωσικές πηγές ουρανίου δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία των ΗΠΑ και την πολιτική πυρηνική βιομηχανία, η οποία έχει υποστεί περαιτέρω πίεση από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο. «Χωρίς δράση, η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς ουρανίου σε βάρος των συμμάχων και των εταίρων των ΗΠΑ».

Βεβαίως, υπάρχουν παραθυράκια καθώς η νομοθεσία, η οποία λήγει στο τέλος του 2040, επιτρέπει στο Υπουργείο Ενέργειας να εκδίδει εξαιρέσεις που επιτρέπουν το σύνολο του όγκου των ρωσικών εισαγωγών ουρανίου που επιτρέπονται βάσει των ορίων εξαγωγής που καθορίζονται σε συμφωνία αντιντάμπινγκ μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου και της Ρωσίας έως το 2027.

Χωρίς αυτές τις εξαιρέσεις, είναι δυνατόν να σημειωθεί ένα άλμα περίπου 20% από την τρέχουσα τιμή spot εμπλουτισμού των 165 δολαρίων ανά μονάδα διαχωριστικής εργασίας σε ένα υψηλό ρεκόρ που μπορεί να φτάσει έως και τα 200 δολάρια ανά SWU, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χάινζ, πρόεδρο της εταιρείας ερευνών αγοράς πυρηνικών καυσίμων UxC. Το εμπλουτισμένο ουράνιο μετριέται σε μονάδες διαχωριστικής εργασίας ή SWU, οι οποίες υπολογίζουν τον όγκο και την πυκνότητα εμπλουτισμού του ραδιενεργού μετάλλου.

«Αλλά αν υπάρξει άμεση απαγόρευση, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ακραία», δήλωσε ο Χάινζ. «Οι διαθέσιμες προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες».

Και ενώ η απόφαση της διοίκησης Μπάιντεν μπορεί να είναι ως επί το πλείστον απειλή, είναι πιθανό η Ρωσία να απαντήσει με μονομερή απαγόρευση εξαγωγών αν οι ΗΠΑ απαγορεύσουν τις εισαγωγές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Tenex, μια ρωσική κρατική εταιρεία ουρανίου, προειδοποίησε τους Αμερικανούς πελάτες ότι το Κρεμλίνο μπορεί να απαγορεύσει προληπτικά τις εξαγωγές των πυρηνικών καυσίμων της στις ΗΠΑ, εάν οι νομοθέτες στην Ουάσινγκτον περάσουν νομοθεσία που θα απαγορεύει τις εισαγωγές από το 2028.

Η αμερικανική θυγατρική της Tenex είπε στις εταιρείες ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένων των Constellation Energy Corp., Duke Energy Corp. και Dominion Energy, να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

«Η Tenex διαψεύδει πλήρως ως ανακριβείς τις πληροφορίες σχετικά με τις υποτιθέμενες «προειδοποιήσεις» για μια πιθανή «προληπτική» απαγόρευση των προμηθειών εμπλουτισμένου ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Rosatom σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όπως ανέφερε τότε το Bloomberg, «μια κίνηση απαγόρευσης των εξαγωγών θα κινδύνευε να προκαλέσει χάος στις αγορές ουρανίου, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών για το καύσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από τις μικρότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας».

Η απαγόρευση των εισαγωγών θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να επηρεάσει τους φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ. Οι αντιδραστήρες ανεφοδιάζονται συνήθως κάθε 18 με 24 μήνες και οι αγορές καυσίμων διαπραγματεύονται πολύ νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες αλλά όχι όλες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν ήδη προμηθευτεί αρκετό ουράνιο για να διατηρήσουν τους αντιδραστήρες τους σε λειτουργία τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις για τις επόμενες προμήθειες αγαθών λαμβάνουν χώρα συνεχώς, και ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έλλειψης, μόλις λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις για τον ανεφοδιασμό του 2026, ίσως παρακολουθήσουμε τα αποθέματα ουρανίου να εκρήγνυνται σε νέα υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.