Οι έμποροι σπεκουλάρουν για πετρέλαιο στα 110 δολάρια καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι έμποροι σπεκουλάρουν για πετρέλαιο στα 110 δολάρια καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή
Παρασκευή, 12/01/2024 - 14:07

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου αγωνίζονται να κινηθούν πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι εδώ και εβδομάδες, ορισμένοι έμποροι έχουν στοιχηματίσει ότι το πετρέλαιο θα φτάσει μέχρι και τα 110 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της άνοιξης.

Φαίνεται ότι ορισμένοι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν σε μια σημαντική κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη και οι αναλυτές υποδεικνύουν μια ισορροπημένη αγορά ή μια αγορά με ελαφρύ πλεόνασμα στις αρχές του έτους.

Τα spreads των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς $110/$130 για το αργό τύπου Brent για τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουν προσελκύσει στοιχήματα που αντιστοιχούν σε περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από χρηματιστήρια και χρηματιστές. Οι αγοραστές του συγκεκριμένου περιθωρίου δικαιωμάτων προαίρεσης θα επωφεληθούν εάν οι τιμές του πετρελαίου φθάσουν τα 110 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι τα τέλη Μαρτίου και τα τέλη Απριλίου, όταν λήγουν τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης Μαΐου και Ιουνίου αντίστοιχα.

Εκτός από μια ευρεία κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή ώστε να εμπλακούν και άλλες χώρες και μια άμεση απειλή για την προσφορά αργού πετρελαίου, οι αναλυτές δεν βλέπουν επί του παρόντος πώς οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι υψηλές, καθώς οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν την Τετάρτη από την Υεμένη ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων με στόχο τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πλοία του αμερικανικού και του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, καθώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τη μεταφορά φορτίων και αργού πετρελαίου στις ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδούς στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ και του στενού Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αλλά οι σπίθες θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να πετάξουν κοντά σε μερικές από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές και οι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό ότι μια σημαντική κλιμάκωση είναι απίθανη, όπως υποδηλώνουν οι τιμές του πετρελαίου και οι τοποθετήσεις των κερδοσκόπων τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίου έκλεισαν την τελευταία εβδομάδα του 2023 με τις περισσότερες νέες πτωτικές θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης από τον Μάρτιο και το δεύτερο μεγαλύτερο άλμα στις εβδομαδιαίες προσθήκες βραχυπρόθεσμων θέσεων από το 2017.

«Η κίνηση αυτή οφείλεται κυρίως σε νέα σορταρίσματα που εισήλθαν στην αγορά, με τα μικτά σορτς να αυξάνονται κατά 28.578 παρτίδες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Γουόρεν Πάτερσον και Ίβα Μάνθλεϊ σε σημείωμά τους τη Δευτέρα.

Οι καθαρές θέσεις αγοράς στο NYMEX WTI μειώθηκαν επίσης, κατά 35.869 παρτίδες κατά τη διάρκεια της περιόδου σε 89.330 παρτίδες στις 2 Ιανουαρίου. Η μείωση αυτή προήλθε επίσης κυρίως από την είσοδο νέων σορτς στην αγορά, προσθέτουν οι αναλυτές της ING.

Την Τρίτη, το Brent σημείωσε ράλι κατά σχεδόν 2% και το backwardation στο prompt Brent time spread διευρύνθηκε επίσης, ανέφερε η ING την Τετάρτη.

«Ωστόσο, προς το παρόν η σταθερή τιμή παραμένει σταθερά κάτω από τα 80 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι και με το ισοζύγιο να αναμένεται να είναι αρκετά άνετο κατά το 1ο εξάμηνο του 24, η σημαντική άνοδος είναι πιθανότατα περιορισμένη», ανέφεραν οι αναλυτές.

Εκτός από μια σημαντική γεωπολιτική κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια μεγάλη διακοπή της προσφοράς -η οποία δεν μπορεί να προεξοφληθεί-, οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2024, καθώς η αμερικανική παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου αυξάνονται ταχύτερα και υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν και το κλίμα της αγοράς για τη ζήτηση είναι δυσμενές, ιδίως για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η αναμενόμενη αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024, διατηρώντας τη μέση τιμή του αμερικανικού πετρελαίου αναφοράς WTI Crude κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters στα τέλη Δεκεμβρίου, στην οποία οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το 2024 από τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent Crude αναμένεται τώρα να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 82,56 δολάρια ανά βαρέλι φέτος, από τα 84,43 δολάρια που ήταν η πρόβλεψη της κοινής γνώμης στη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου.

Στην έρευνα του Reuters τον Δεκέμβριο, μόνο ένας από τους 34 συμμετέχοντες δήλωσε ότι αναμένει ότι οι μέσες τιμές του πετρελαίου Brent Crude θα είναι πάνω από 90 δολάρια ανά βαρέλι το 2024.