Πετρέλαιο: Το Αμερικανικό λόμπι προειδοποιεί τον Μπάιντεν για τις πολιτικές του

Πετρέλαιο: Το Αμερικανικό λόμπι προειδοποιεί τον Μπάιντεν για τις πολιτικές του
Δευτέρα, 15/01/2024 - 06:31

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιδιώκει τις ενεργειακές πολιτικές της που είναι επικεντρωμένες στη μετάβαση.

«Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι παρακολουθούν». Αυτό είχε να πει ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε εκδήλωση του API αυτή την εβδομάδα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιδιώκει τις ενεργειακές πολιτικές της που είναι επικεντρωμένες στη μετάβαση. Ωστόσο, αυτή είναι ίσως η πιο ωμή προειδοποίηση από την ομάδα λόμπι, καθώς η χώρα μπαίνει σε εκλογικό πυρετό.

«Φανταστείτε αν ένας πρόεδρος μπλοκάρει την ανάπτυξη αγροτικών εκτάσεων, διαταράσσοντας την εγχώρια προμήθεια τροφίμων και κάνοντάς μας πιο εξαρτημένους από ξένες χώρες για να θρέψουμε τις οικογένειές μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του API Μάικ Σόμερς, μιλώντας στην εκδήλωση State of American Energy.

«Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι παρακολουθούν. Και καθώς οι Αμερικανοί πηγαίνουν στις κάλπες αργότερα φέτος, η ενέργεια είναι σε μεγάλο βαθμό στο ψηφοδέλτιο - όπως και οτιδήποτε αγγίζει την ενέργεια: Θέσεις εργασίας, την ασφάλεια της Αμερικής, τη μεταποίηση, τον πληθωρισμό».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πράγματι απασχολημένη προσπαθώντας να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποκορύφωμα τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πραγματοποίησε την τελευταία πώληση μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού για τα επόμενα δύο χρόνια. Άλλωστε, αυτό έλαβε χώρα αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να βρει τρόπο να τη σταματήσει, όσο κι αν προσπάθησε.

Οι πωλήσεις μισθώσεων αποτελούν ένα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ της αμερικανικής ενεργειακής βιομηχανίας και της σημερινής κυβέρνησης. Η τελευταία έχει θέσει ως προτεραιότητα τη στροφή σε πηγές ενέργειας που δεν περιέχουν υδρογονάνθρακες και έχει εργαστεί σκληρά για να τις υποστηρίξει εις βάρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η νομοθετική επιτυχία-ορόσημο από αυτή την άποψη ήταν ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτών, η διοίκηση υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει κατά καιρούς πωλήσεις μισθώσεων. Ακόμα κι έτσι, το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να ακυρώσει την πώληση μισθώσεων του 2023, στη συνέχεια προσπάθησε να μειώσει την έκταση που θα προσφερόταν και σταμάτησε να προσπαθεί μόνο όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής το διέταξε να πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως για το πετρελαϊκό έργο Γουίλοου στην Αλάσκα

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως για το πετρελαϊκό έργο Γουίλοου στην Αλάσκα, γεγονός που ξεσήκωσε πολλούς υποστηρικτές του Μπάιντεν στο πράσινο στρατόπεδο. Το έργο ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αξιοποιήσει αποθέματα έως και 600 εκατομμυρίων βαρελιών αργού και θα παράγει 160.000 με 180.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες που υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της κυβέρνησης Μπάιντεν και της μεταβατικής της ατζέντας είχαν πολλά να πουν για την έγκριση του Γουίλοου, υποδηλώνοντας κάποια πιθανή αποξένωση των ψηφοφόρων. Τώρα, στοχεύουν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η πίεση των ακτιβιστών ώθησε πρόσφατα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει μια επανεξέταση της διαδικασίας έγκρισης νέας δυναμικότητας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτή η αναθεώρηση, φοβάται η ενεργειακή βιομηχανία, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες και πιο αργές εγκρίσεις για νέες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Σόμερς του API ήταν περιεκτικός σε αυτό το σημείο: «Η διακοπή των εγκρίσεων LNG στις ΗΠΑ θα έθετε σε κίνδυνο τους συμμάχους μας. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι αμφιλεγόμενο», δήλωσε στην εκδήλωση της ομάδας πίεσης αυτή την εβδομάδα.

Πράγματι, το αμερικανικό LNG κατευθύνεται κυρίως στην Ευρώπη και η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό αέριο με αμερικανικό LNG. Υπάρχουν ήδη μακροπρόθεσμες συμφωνίες και ενεργές αγορές στην αγορά spot. Ωστόσο, αν οι εγκρίσεις επιβραδυνθούν, αυτό θα ήταν κακό νέο για την Ευρώπη.

Ήδη, η διάρκεια της περιόδου για την έγκριση ενός νέου έργου εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν επί Τραμπ, ανέφερε το Reuters τον περασμένο Οκτώβριο. Επί Τραμπ, η μέση περίοδος για την απόκτηση άδειας εξαγωγής ήταν μόλις 49 ημέρες, όπως αρμόζει σε μια κυβέρνηση που είναι οπαδός της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επί Μπάιντεν, η περίοδος αυτή αυξήθηκε σε 330 ημέρες -διπλάσια από τη μέση περίοδο έγκρισης κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

Αυτή τη στιγμή, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο έργο Calcasieu Pass 2 της Venture Pass, το οποίο αναμένει το τελικό πράσινο φως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Εν τω μεταξύ, η ενεργειακή βιομηχανία παλεύει με την έλλειψη αγωγών, καθώς οι εγκρίσεις για νέους αγωγούς είναι πιο δύσκολο να ληφθούν από ό,τι οι εγκρίσεις για τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι αγωγοί αποτελούν αγαπημένο στόχο των περιβαλλοντολόγων διαδηλωτών και οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές τείνουν να παίρνουν το μέρος τους.

«Ο βιομηχανικός κόσμος που απολαμβάνουμε τώρα είναι σοβαρά εκτεθειμένος εξαιτίας των αγωγών, των αντιδράσεων και του κινήματος ακύρωσης των ενεργειακών υποδομών και της σύγχρονης κοινωνίας. Έχουμε ξεμείνει από ευελιξία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EQT, Τόμπι Ράις, στους FT πέρυσι σε σχόλια σχετικά με την κατάσταση του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Η έλλειψη επαρκών αγωγών σημαίνει ανώτατο όριο στην παραγωγή φυσικού αερίου και, κατ' επέκταση, στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, για να μην αναφέρουμε την εγχώρια παροχή φυσικού αερίου. Κατά τη βιομηχανία, αυτό απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια των Αμερικανών.

Εν μέσω αυτών των αμφιλεγόμενων ενεργειακών πολιτικών, η δημοτικότητα του Μπάιντεν έχει πέσει κατακόρυφα, με την πτώση να είναι ιδιαίτερα αισθητή μεταξύ ομάδων που πριν από τέσσερα χρόνια ήταν σταθερά στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όπως οι μαύροι Αμερικανοί και οι ισπανόφωνοι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της USA Today και του Suffolk University. Οι ενεργειακές πολιτικές δεν είναι ο μόνος λόγος, αλλά είναι ένας σημαντικός λόγος.

Δεν είναι επειδή στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά σε ορισμένες παραδοσιακές δημογραφικές ομάδες που ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς, όπως οι προαναφερθείσες, θέλουν προσιτή και διαθέσιμη ενέργεια.