Οι εμπορικοί κολοσσοί επιστρέφουν στη διαπραγμάτευση του πετρελαίου της Βενεζουέλας

Οι εμπορικοί κολοσσοί επιστρέφουν στη διαπραγμάτευση του πετρελαίου της Βενεζουέλας
Δευτέρα, 13/11/2023 - 08:09

Εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, επιτρέποντας ουσιαστικά τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, οι κολοσσοί του εμπορίου εμπορευμάτων επιστρέφουν στις συναλλαγές με πετρέλαιο από τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οίκους εμπορίας πετρελαίου προσφέρουν ήδη φορτία από τη Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων και σε Αμερικάνους αγοραστές. Οι κολοσσοί των εμπορευμάτων έχουν επίσης συνάψει συμφωνίες για την αγορά αργού από μεσάζοντες που έχουν εγκριθεί από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας.

Η χαλάρωση των κυρώσεων επέτρεψε στους μεγαλύτερους εμπόρους πετρελαίου στον κόσμο να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα, ενώ η χώρα φέρεται επίσης να διαπραγματεύεται με διεθνείς παρόχους υπηρεσιών πετρελαίου για να τη βοηθήσουν να αυξήσει την παραγωγή της.

Η αυξημένη προσφορά από τη Βενεζουέλα πρόκειται να μετατοπίσει τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου -ως ένα βαθμό- καθώς περισσότερο αργό θα ρέει από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις περισσότερες κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας, αφού η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατέληξε σε συμφωνία με την αντιπολίτευση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών το επόμενο έτος.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν εξάμηνη γενική άδεια που επιτρέπει προσωρινά συναλλαγές που αφορούν τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα. Η άδεια θα ανανεωθεί μόνο εάν η Βενεζουέλα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του λεγόμενου εκλογικού οδικού χάρτη, σημείωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η άδεια, η οποία ισχύει έως τις 18 Απριλίου 2024, επιτρέπει την παραγωγή, την εξόρυξη, την πώληση και την εξαγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα και την παροχή σχετικών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και την πληρωμή τιμολογίων για αγαθά ή υπηρεσίες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του τομέα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα. Χορηγείται επίσης άδεια για νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στη Βενεζουέλα.

Μέχρι να εκδοθεί η μερική άρση από τις κυρώσεις, η Chevron ήταν ο μόνος δυτικός υπερμεγέθης όμιλος με ειδική άδεια εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων και εξαγωγής αργού από τη Βενεζουέλα βάσει ειδικής άδειας που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου έτους.

Τώρα που επιτρέπεται και σε άλλες εταιρείες να επιστρέψουν στο εμπόριο αργού της Βενεζουέλας, η Gunvor Group ήταν η πρώτη από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους που προσέφερε σε αμερικανικά διυλιστήρια ένα υπερδεξαμενόπλοιο με αργό από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Bloomberg.

Η Gunvor και ένας άλλος γίγαντας εμπορίας εμπορευμάτων, η Trafigura, έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε φορτία της Βενεζουέλας τις τελευταίες εβδομάδες αφού αγόρασαν αργό από μεσάζοντες εγκεκριμένους από την PDVSA, ανέφερε το Reuters αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενο έγγραφα της εταιρείας και τέσσερα άτομα με γνώση των συμφωνιών.

Τις ημέρες μετά την ελάφρυνση των κυρώσεων, η Trafigura διαπραγματεύτηκε επίσης μια σύμβαση ναύλωσης ενός πλοίου Suezmax για τη μεταφορά 1 εκατομμυρίου βαρελιών μαζούτ από τη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο από την περιοχή Amuay ship-to-ship, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που βρίσκονται κοντά στη συμφωνία.

Εκτός από τους εμπορικούς οίκους, διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες και πάροχοι πετρελαϊκών υπηρεσιών βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις με την PDVSA για να παραλάβουν φορτία από τη Βενεζουέλα και να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας τώρα που το εμπόριο αργού δεν αποτελεί πλέον αδίκημα που υπόκειται σε κυρώσεις.

Η PDVSA φέρεται να συζητά τη μίσθωση εξοπλισμού και υπηρεσιών από προμηθευτές πετρελαϊκών υπηρεσιών για να τη βοηθήσει να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου.

Ενώ η Βενεζουέλα πρόκειται να αυξήσει τις νόμιμες εξαγωγές πετρελαίου τώρα που επιτρέπεται στις δυτικές επιχειρήσεις να εμπορεύονται και να εισάγουν το αργό της, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου της.

Η Βενεζουέλα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά λιγότερο από 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2024, καθώς η πολυετής υποεπένδυση και η κακοδιαχείριση θα εμποδίσουν την ταχεία αύξηση της παραγωγής, ανέφερε τον περασμένο μήνα η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, που ήταν 735.000 bpd τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EIA, είναι απίθανο να ξεπεράσει τις 900.000 bpd μέχρι το τέλος του 2024, εκτιμά η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος της βραχυπρόθεσμης αύξησης αναμένεται να προέλθει από τις κοινοπραξίες της Chevron, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή σε 200.000 bpd μέχρι το τέλος του 2024 από 135.000 bpd το 2023, σύμφωνα με την EIA.

Οι κοινοπραξίες που διαχειρίζονται οι Eni, Repsol και Maurel & Prom θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά επιπλέον 50.000 bpd βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με την IPD Latin America που επικαλείται η EIA. Ως αποτέλεσμα, η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 900.000 bpd μέχρι το τέλος του 2024.