Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου μειώνονται καθώς εντείνεται η συζήτηση για τις κυρώσεις

Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου μειώνονται καθώς εντείνεται η συζήτηση για τις κυρώσεις
Τρίτη, 07/11/2023 - 08:07

Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, με τη χώρα να φορτώνει 1,43 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού και συμπυκνωμάτων, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία του TankerTrackers.com.

Ο όγκος που φορτώθηκε για εξαγωγή τον Οκτώβριο ήταν κατά 194.000 βαρέλια ανά ημέρα χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο και φέρεται να είναι ο χαμηλότερος όγκος φόρτωσης εξαγωγών από τον Ιούλιο.

Η ακριβής παρακολούθηση των εξαγωγών αργού του Ιράν καθίσταται δύσκολη λόγω των προσπαθειών να εμποδιστούν οι αναμεταδότες των πλοίων, αναγκάζοντας το TankerTankers να βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες για να συμπληρώσει τα κενά.

Την περασμένη Παρασκευή (3/11), η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε οντότητες που βοηθούν στη διευκόλυνση της παραβίασης των κυρώσεων του Ιράν.

Το νομοσχέδιο SHIP (Stop Harboring Iranian Petroleum) θα επιβάλει κυρώσεις σε ξένα λιμάνια και διυλιστήρια που επεξεργάζονται παράνομα εξαγόμενο ιρανικό πετρέλαιο. Το νομοσχέδιο απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία και υπογραφή από τον πρόεδρο για να γίνει νόμος.

Η συζήτηση για περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν έχει εμφανιστεί μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης ότι εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στο γεγονός, το οποίο οδήγησε έκτοτε σε μια ιδιαίτερα επιθετική ισραηλινή απάντηση στη Γάζα.

Το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη συμμετοχή του Ιράν στο σχεδιασμό της επίθεσης αυτής. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έχει ζητήσει τον βομβαρδισμό ιρανικών διυλιστηρίων ως απάντηση στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, ενώ η υποψήφια για την προεδρία Νίκι Χάλεϊ έχει ζητήσει κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν.

Οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες θα εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και πιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ότι αποτελούν προεκλογικό τέχνασμα.

Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν νωρίτερα φέτος να απελευθερώσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων έχει τεθεί υπό αυξανόμενο έλεγχο μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ.

Ενώ η πιθανότητα επιβολής περισσότερων κυρώσεων αυξάνεται, η αγορά απέφυγε να πανικοβληθεί λόγω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που τοποθετούν την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια.