Τρίτη χώρα στον κόσμο η Τουρκία με 3 στρατηγικές εγκαταστάσεις FSRU

Τρίτη χώρα στον κόσμο η Τουρκία με 3 στρατηγικές εγκαταστάσεις FSRU
Τετάρτη, 08/11/2023 - 08:12

Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο με 3 πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, προκαλώντας την προσοχή με τις εγκαταστάσεις FSRU, καθεμία από τις οποίες έχει δυναμικότητα αεριοποίησης 28 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Η Τουρκία κατέχει την 3η θέση στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των FSRU. Η Βραζιλία κατέχει την πρώτη θέση με 6 FSRUs, η Ινδονησία τη 2η θέση με 5 FSRUs, ακολουθούμενη από την Τουρκία και τη Γερμανία με 3 FSRUs η καθεμία. Οι FSRUs στην Τουρκία κατέχουν επίσης την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τη συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης.

Οι εγκαταστάσεις FSRU συγκαταλέγονται στις κυριότερες επενδύσεις της Τουρκίας, η οποία έχει λάβει στρατηγικά μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού σε φυσικό αέριο με τα έργα υποδομής που έχει αναπτύξει.

Έχοντας θέσει σε λειτουργία τον πρώτο τερματικό σταθμό FSRU στη Σμύρνη το 2016, η Τουρκία διαθέτει άλλες δύο εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η BOTAŞ, και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις του Dörtyol FSRU στην επαρχία Χατάι και Saros FSRU στην επαρχία Αδριανούπολης της Ανατολικής Θράκης.

Το LNG, το οποίο μεταφέρεται δια θαλάσσης από διάφορες πηγές και χώρες, αποθηκεύεται σε αυτές τις FSRU με μεταφορά από πλοίο σε πλοίο και, όταν απαιτείται, επαναεριοποιείται και παραδίδεται στην κύρια γραμμή μεταφοράς.

Οι τερματικοί σταθμοί FSRU, οι οποίοι επιτρέπουν την προμήθεια φυσικού αερίου χωρίς σύνδεση με αγωγούς και συμβάλλουν στην ευελιξία του εφοδιασμού, αναμένεται να διατηρήσουν τη σημασία τους ως λύση αποθήκευσης και επαναεριοποίησης σε πολλές χώρες για πολλά χρόνια.

Η επαρχία Χατάι φιλοξενεί στην περιοχή Dörtyol το πρώτο πλοίο FSRU υπό τουρκική σημαία, το Ertuğrul Gazi και τέθηκε σε λειτουργία στις 25 Ιουνίου 2021. Εκεί επιχειρεί ένα από τα μεγαλύτερα πλοία FRSU στον κόσμο, το MOL FSRU Challenger.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας περίπου 28 εκατ. κυβικά μέτρα LNG μπορούν να αεριοποιηθούν καθημερινά και να μεταφερθούν στην κύρια γραμμής μεταφοράς, ενώ η μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα είναι 110 εκατομμύρια τυποποιημένα κυβικά μέτρα στη φάση του αερίου

Επίσης από τις 25 Ιουνίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 49 εργασίες μεταφοράς LNG αποθηκεύτηκαν 4,4 δισ. τυποποιημένα κ.μ. και επαναεριοποιήθηκαν περίπου 4,3 μειώνοντας κατά 1,5 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε 145 χιλιάδες δέντρα ετησίως.

Η νεότερη εγκατάσταση FSRU της Τουρκίας Saros FSRU Terminal βρίσκεται στον κόλπο Saros στην Κεσάνη της επαρχίας Αδριανούπολης.

Ο τερματικός σταθμός Saros FSRU βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας και κοντά στα σημεία με την υψηλότερη οικιακή κατανάλωση φυσικού αερίου. Το πλοίο βρίσκεται στο θρακικό τμήμα της περιοχής του Μαρμαρά και αποτελεί σημαντική υποστήριξη και νέο σημείο εισόδου στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2022.

Το τρίτο πλοίο FSRU της Τουρκίας, το οποίο παρέχει αποθήκευση του LNG που μεταφέρεται δια θαλάσσης από διάφορες χώρες και η αεριοποίηση του LNG στο σύστημα μεταφοράς, βρίσκεται σε λειτουργία στον εν λόγω τερματικό σταθμό. Το πλοίο, το οποίο έχει ημερήσια δυναμικότητα αεριοποίησης 28 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, μπορεί να αποθηκεύσει 175 χιλιάδες κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όταν η εγκατάστασή λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 1/7 από τις ετήσιες ανάγκες της Τουρκίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα που έχουν ακολουθηθεί κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα φυτεύτηκαν θαλάσσια χόρτα γύρω από την εγκατάσταση τα οποία παρακολουθούνται τακτικά ελέγχοντας την ανάπτυξή τους.

Επίσης 100 χιλιάδες δενδρύλλια ελιάς, 1 εκατομμύριο δενδρύλλια λεβάντας και χιλιάδες δέντρα φυτεύτηκαν στην περιοχή στο πλαίσιο συντονισμένων εργασιών που πραγματοποιήθηκαν με το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών και τη Περιφερειακής Διοίκησης της Αδριανούπολης.