Μπορέλ: Όλα δείχνουν πως η Ρωσία είναι πίσω από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Μπορέλ: Όλα δείχνουν πως η Ρωσία είναι πίσω από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα
Παρασκευή, 09/06/2023 - 14:42

Ο Μπορέλ δήλωσε στην ισπανική δημόσια τηλεόραση: Το φράγμα καταστράφηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στις ζώνες όπου βρίσκονται οι στρόβιλοι και δεν βομβαρδίστηκε. Αυτή η ζώνη τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, τόνισε: «Δεν ήμουν επί τόπου για να ξέρω ποιος το έκανε. Όμως όλα φαίνεται να δείχνουν πως, αν αυτό έλαβε χώρα σε ζώνη υπό ρωσικό έλεγχο, θα ήταν δύσκολο να το έκανε κάποιος άλλος», συνέχισε.

«Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες για την Ουκρανία είναι φοβερές, από όλες τις απόψεις: από ανθρωπιστική άποψη για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, από περιβαλλοντική άποψη γιατί η καταστροφή (του φράγματος) θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή», είπε ακόμη ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ρωσία, που κατηγορείται από την Ουκρανία ότι ανατίναξε το φράγμα για να ανακόψει μια ουκρανική επίθεση στον νότο προς την κατεύθυνση της Κριμαίας, δήλωσε χθες Πέμπτη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πως το Κίεβο κατέστρεψε το φράγμα αυτό με μαζικά πλήγματα πυροβολικού.

Η κατάρρευση του φράγματος, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία, προκάλεσε μαζικές πλημμύρες, θανάτους και τραυματισμούς.