Πετρέλαιο: Οι ρωσικές εξαγωγές βρίσκουν νέο σπίτι στη Λατινική Αμερική

Πετρέλαιο: Οι ρωσικές εξαγωγές βρίσκουν νέο σπίτι στη Λατινική Αμερική
Τρίτη, 11/04/2023 - 06:52

Για το μήνα Μάρτιο, η Ρωσία εξήγαγε περισσότερους από 580.000 τόνους ντίζελ στη Νότια και Λατινική Αμερική.

Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά πετρελαιοειδή, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, είχε ως αποτέλεσμα την εκτροπή του ρωσικού ντίζελ όχι μόνο προς την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και όλο και περισσότερο προς τη Λατινική Αμερική.

Για το μήνα Μάρτιο, η Ρωσία εξήγαγε περισσότερους από 580.000 τόνους ντίζελ στη Νότια και Λατινική Αμερική, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Refinitiv Eikon, με 440.000 τόνους από αυτούς να πηγαίνουν στην αγορά της Βραζιλίας.

Αυτό συγκρίνεται με το σύνολο των 663.000 τόνων από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, έναντι 74.000 τόνων για το σύνολο του περασμένου έτους, σημειώνει το Reuters.

Η Τουρκία έχει επίσης μαζέψει ρωσικό ντίζελ που κανονικά θα πήγαινε στην Ευρώπη, με τις ροές προς την Τουρκία να φτάνουν σε υψηλό επτά ετών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία εισάγει επίσης αυξημένες ποσότητες ρωσικού ντίζελ, ενώ ταυτόχρονα στέλνει μεγάλες ποσότητες ντίζελ στην Ευρώπη.

Τον Μάρτιο, όταν οι έμποροι προμηθεύτηκαν ρωσικό ντίζελ, χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής για να αυξήσουν τα αποθέματα στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ενισχύσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και την Αφρική.

Στα μέσα Μαρτίου, περίπου 500.000 τόνοι ρωσικού ντίζελ εκφορτώθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, σε σύγκριση με σχεδόν τίποτα πριν από ένα χρόνο, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Refinitiv, της Kpler και της Vortexa.