Πώς η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας βοηθά την τοπική ανάπτυξη

Πώς η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας βοηθά την τοπική ανάπτυξη
Τρίτη, 11/04/2023 - 06:38

Η επιθετικότητα στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας, αλλά και της εκμετάλλευσης εγχώριων πηγών ενέργειας όπως η γεωθερμία.

Ανάμεσα στα παραδείγματα τοπικών κοινωνιών στην Ευρώπη είναι εκείνο της πόλης Bjelovar, στην Κροατία της οποίας το έργο γεωθερμίας, συνολικής αξίας 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο σκοπός του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, η προώθηση της πράσινης ενέργειας στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο και περιλαμβάνει την ανάπτυξη γεωθερμικής πηγής που θα συγχρηματοδοτηθεί μέσω του κοινού ταμείου. Οπως σημείωσε ο δήμαρχος του Bjelovar, θα πρέπει να θερμάνει μεταξύ άλλων τη μελλοντική βιομηχανική ζώνη με θερμοκήπια για λαχανικά που καλλιεργούνται σε 80 εκτάρια, που σχεδιάζει να οικοδομήσει η πόλη με τη χρηματοδότηση της Εθνικής Ανάκαμψης και Σχέδιο Ανθεκτικότητας.

Στροφή προς τη γεωθερμία γίνεται και στην Ασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σταθμός γεωθερμίας που βρίσκεται στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ της Νοτιοδυτικής Κίνας, ο οποίος παρήγαγε περισσότερα από 500 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας από τότε που τέθηκε σε λειτουργία, το 2018. Ο σταθμός γεωθερμίας Yangyi στην κομητεία Damxung, στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Λάσα, είναι ο μοναδικός σταθμός γεωθερμίας της Κίνας που βρίσκεται σε εμπορική λειτουργία. Κάθε χρόνο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση 420.000 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, 12.000 τόνων διοξειδίου του θείου. Έχει μέση ετήσια διάρκεια παραγωγής ενέργειας 8.700 ωρών και η σταθερή τροφοδοσία του έχει διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τη μέγιστη προσαρμογή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Το Θιβέτ έχει πλούσιους γεωθερμικούς πόρους. Η περιοχή σχεδιάζει να οικοδομήσει μια εθνική βάση καθαρής ενέργειας στο μέλλον, με τη γεωθερμική ενέργεια να παίζει σημαντικό ρόλο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.