Shell – Equinor: Μπαίνουν σε ενεργειακό έργο 30 δις στην Τανζανία

Shell – Equinor: Μπαίνουν σε ενεργειακό έργο 30 δις στην Τανζανία
Τετάρτη, 08/03/2023 - 06:50

Η Equinor και η Shell ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τανζανίας σχετικά με το προγραμματισμένο έργο εξαγωγής LNG ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Λίντι.

Πέρυσι, η Equinor και η Shell υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο με την Τανζανία για την ανάπτυξη του έργου εξαγωγής LNG.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο ενεργειακών κολοσσών προηγείται της επακολουθούμενης συμφωνίας των δύο αυτών με την κυβέρνηση της χώρας. Η Τανζανία αναμένει μια τελική επενδυτική απόφαση για το έργο το 2025, ενώ η κατασκευή μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 έως 6 χρόνια, είχαν δηλώσει τότε τότε αξιωματούχοι της Τανζανίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τανζανίας, Μακάμπα, δήλωσε στις 6 Μαρτίου ότι οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Τανζανίας και των επενδυτών του έργου Shell, Equinor και των εταίρων τους έχουν ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι ειδικοί εργάζονται επί του παρόντος σε δύο μεγάλες συμβάσεις, και καθεμία από τις συμβάσεις έχει περισσότερες από 600 σελίδες.

Η μία σύμβαση είναι για την HGA και η άλλη είναι μια σύμβαση επιμερισμού της παραγωγής για τρία μπλοκ φυσικού αερίου που θα προμηθεύουν το έργο LNG.

«Αυτό δεν είναι μικρό έργο, αλλά έχω επιμείνει να ολοκληρώσουν το έργο αυτόν τον μήνα για να μπορέσουν να συνεχίσουν με άλλα βήματα εφαρμογής», συμπλήρωσε ο Μακάμπα.

Τόνισε, δε, ότι το έργο αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα φέρει «μια μεγάλη οικονομική επανάσταση» στη χώρα και θα κάνει την Τανζανία «μία από τις χώρες που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο».

Η Equinor και η Shell είναι και οι δύο φορείς εκμετάλλευσης μεγάλων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Η νορβηγική εταιρεία και ο συνεργάτης ExxonMobil ανακάλυψε περισσότερα από 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο Block 2 σε υπεράκτια περιοχή της Τανζανίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Επίσης, η Shell σημειώνει ότι έχει περίπου 16 Tcf φυσικού αερίου στο Block 1 και 4. Εκθέσεις κατά το παρελθόν είχαν εκτιμήσει ότι η δυναμικότητα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης εξαγωγής LNG στο Λίντι θα ήταν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι ετησίως.