Η ζήτηση καυσίμων στην Ινδία πρόκειται να αυξηθεί κατά 4,7%

Η ζήτηση καυσίμων στην Ινδία πρόκειται να αυξηθεί κατά 4,7%
Παρασκευή, 24/02/2023 - 05:58

Η ζήτηση καυσίμων της Ινδίας έχει σημειώσει άλμα μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία κατανάλωσης την περασμένη εβδομάδα.

Η κατανάλωση καυσίμων στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7% το επόμενο οικονομικό έτος μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαρτίου 2024, όπως έδειξαν οι εκτιμήσεις του ινδικού υπουργείου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου την Πέμπτη.

Η ζήτηση βενζίνης της Ινδίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7,1% κατά το επόμενο οικονομικό έτος, ενώ η ζήτηση βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,2%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου που μετέδωσε το Reuters.

Η ζήτηση για όλα τα προϊόντα -εκτός από τη νάφθα- προβλέπεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που ξεκινούν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Η ζήτηση καυσίμων της Ινδίας έχει σημειώσει άλμα μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία κατανάλωσης την περασμένη εβδομάδα.

Οι πωλήσεις του ντίζελ, του καυσίμου που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ινδία, σημείωσαν άλμα κατά σχεδόν 25% σε ετήσια βάση μεταξύ 1ης και 15ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του κλάδου που επικαλέστηκε η PTI την περασμένη εβδομάδα. Οι πωλήσεις ντίζελ μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο ήταν επίσης αυξημένες κατά 16,7% σε σύγκριση με τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου του 2021 και 7% υψηλότερες από την ίδια περίοδο του 2020, λίγο πριν από τα λουκέτα του Covid.

Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου 2023, οι πωλήσεις ντίζελ στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 10,3% αυτόν τον μήνα.

Η εγχώρια ζήτηση για καύσιμα ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω αργότερα φέτος, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του φόρου στα καύσιμα στο πλαίσιο των προσπαθειών να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Η αυξανόμενη ζήτηση καυσίμων στην Ινδία και η αναμενόμενη ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου μετά την επαναλειτουργία της, θα αποτελέσουν σημαντικούς ανοδικούς παράγοντες για τις αγορές πετρελαίου φέτος, λένε οι αναλυτές. Ωστόσο, η αναμενόμενη ισχυρή ζήτηση στην Κίνα και την Ινδία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την επιβράδυνση σε άλλες οικονομίες, ιδίως εάν η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων σε υψηλότερο τελικό επιτόκιο από ό,τι πιστεύεται προηγουμένως.