Ρωσία: Σοβαρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό

Ρωσία: Σοβαρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό
Τρίτη, 07/02/2023 - 07:33

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αντανακλά τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που μειώθηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Associated Press.

Τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα δείχνουν μείωση 35% στα έσοδα του δημοσιονομικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αναφέροντας έλλειμμα περίπου 24 δισ. δολαρίων για τον Ιανουάριο.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αντανακλά τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που μειώθηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι κυρώσεις και ο δαπανηρός πόλεμος στην Ουκρανία ευθύνονται αμφότεροι για τη διαρροή.

Η ανάλυση του προϋπολογισμού έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 46% τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, λόγω των κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και των μειωμένων τιμών για το αργό πετρέλαιο Urals.

Τον Ιανουάριο, τα ρωσικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η τιμή του αργού πετρελαίου Urals -της ναυαρχίδας της Ρωσίας- ήταν κατά μέσο όρο 42% χαμηλότερη από ό,τι για την ίδια χρονική περίοδο το 2022. Αυτή η έκπτωση έναντι του αργού τύπου Brent συνέχισε να διευρύνεται μετά την απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό θαλάσσιο αργό που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έδειξε ότι το Urals τιμολογήθηκε στα 49,48 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με 85,64 δολάρια ανά βαρέλι πριν από ένα χρόνο.

Μια ενδιάμεση προσπάθεια που εξετάζει η Μόσχα είναι να φορολογηθούν οι πετρελαϊκές εταιρείες με βάση τις τιμές του Brent και όχι των Urals, ανέφερε η Kommersant την Παρασκευή.

Η BP έχει προβλέψει πτώση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου κατά 25%-42% έως το 2035, σημειώνοντας πιθανή μείωση της παραγωγής κατά 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω της περικοπής των μεγάλων νέων έργων και του υψηλού ρυθμού μείωσης των υφιστάμενων λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό, παρά τα στοιχεία της Energy Intelligence που δείχνουν ότι η παραγωγή αργού και συμπυκνωμάτων της Ρωσίας αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά 2% το 2022, με την παραγωγή πετρελαίου να ανέρχεται σε 10,73 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πάνω από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας για 10,33 εκατ. βαρέλια ημερησίως.