Η Ρωσία μπορεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει την έκπτωση στο πετρέλαιό της

Η Ρωσία μπορεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει την έκπτωση στο πετρέλαιό της
Τρίτη, 10/01/2023 - 13:59

Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν αποκλείει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της πιθανής έκπτωσης στο ρωσικό πετρέλαιο σε όρια με βάση τις τιμές της αγοράς. Το Υπουργείο θα παρακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου και το μέγεθος της έκπτωσης, δήλωσε το Υπουργείο Ενέργειας.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των τιμών και των εκπτώσεων θα δημοσιευθούν σύντομα. «Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία, εάν είναι απαραίτητο, πρόσθετων μέτρων με στόχο τον περιορισμό της πιθανής έκπτωσης στα όρια που βασίζονται στις τιμές της αγοράς», δήλωσε το υπουργείο.

«Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι η τρέχουσα παράνομη παρέμβαση των δυτικών χωρών στους μηχανισμούς της αγοράς επηρεάζει τον ασφαλή και σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό του κόσμου και θα απαιτήσει σημαντικές κοινές προσπάθειες από τις υπεύθυνες χώρες για να διορθωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε το υπουργείο Ενέργειας.

Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο, επικαλούμενο στατιστικά στοιχεία της Argus Media, σημείωνε ότι η έκπτωση του ρωσικού αργού Urals σε σχέση με το Brent είχε αυξηθεί στο 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 37,80 δολάρια το βαρέλι στο λιμάνι Πριμόρσκ της Βαλτικής στις 6 Ιανουαρίου, ενώ το αργό τύπου Brent ήταν 78,57 δολάρια το βαρέλι την ίδια ημέρα.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σε συνέντευξή του στο TASS στα τέλη Δεκεμβρίου ότι η έκπτωση στο ρωσικό πετρέλαιο έχει αυξηθεί λόγω της επιμήκυνσης των εξαγωγικών διαδρομών, αλλά ότι θα μειωθεί εντός τεσσάρων μηνών μόλις σταθεροποιηθούν οι νέες αλυσίδες εφοδιασμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σε λίγους μήνες η διαφορά μεταξύ της τιμής του ρωσικού πετρελαίου και του πετρελαίου Brent θα εξομαλυνθεί μετά τη σταθεροποίηση των νέων αλυσίδων εφοδιασμού. Ο Νόβακ υπενθύμισε ότι η Ρωσία αντιμετώπισε ήδη απότομη αύξηση της έκπτωσης τον Μάρτιο-Απρίλιο. Και στη συνέχεια, η έκπτωση στο ρωσικό πετρέλαιο μειώθηκε στο μισό μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες μετά την απότομη αύξηση.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα δημοσιεύσει σύντομα πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος για την αντιμετώπιση του ανώτατου ορίου της ρωσικής τιμής του πετρελαίου.

«Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα δημοσιευθούν σύντομα, όπως και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των τιμών και των εκπτώσεων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα συνεργαστεί με τους εμπόρους που συμμορφώνονται με τα ανώτατα όρια τιμών πετρελαίου σε οποιαδήποτε μορφή, δήλωσε το υπουργείο.

«Το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να επικαλούνται τους παράνομους περιορισμούς τιμών που έχουν επιβληθεί από τις δυτικές χώρες με οποιαδήποτε μορφή, άμεσα ή έμμεσα. Η απαγόρευση αυτή ισχύει για κάθε συναλλαγή με ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τον τελικό καταναλωτή, γεγονός που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, την άρνηση συνεργασίας με εμπόρους που δεν συμμορφώνονται με αυτόν τον κανόνα του διατάγματος», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.