Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ κατά 120.000 Bpd τον Δεκέμβριο

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ κατά 120.000 Bpd τον Δεκέμβριο
Πέμπτη, 05/01/2023 - 08:17

Η ανάκαμψη της παραγωγής της Νιγηρίας αύξησε την παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο κατά 120.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα του Reuters που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Παρά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ εξακολουθούσε να αντλεί πολύ κάτω από τον συλλογικό στόχο των δέκα μελών που δεσμεύονται από το σύμφωνο ΟΠΕΚ+.

Η μεγαλύτερη ομάδα του ΟΠΕΚ+ προχώρησε σε μείωση του συλλογικού στόχου παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα τον Νοέμβριο - περίπου 1,27 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα θα προέλθουν από τα μέλη του ΟΠΕΚ.

Οι 10 παραγωγοί του ΟΠΕΚ με ποσοστώσεις παραγωγής είδαν τη συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου τους κατά 780.000 bpd κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ για τον Δεκέμβριο. Το έλλειμμα μειώθηκε ελαφρώς από 800.000 bpd κάτω από την ποσόστωση του ΟΠΕΚ για τον Νοέμβριο.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ άντλησε 29 εκατομμύρια bpd, αυξημένα κατά 120.000 bpd σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη της παραγωγής της Νιγηρίας από τις διακοπές, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters. Παρ' όλα αυτά, η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη υστέρηση στην ποσόστωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+, μαζί με άλλα αφρικανικά μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Αγκόλα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η έρευνα του Bloomberg για την παραγωγή του ΟΠΕΚ έδειξε επίσης αύξηση της παραγωγής για τον Δεκέμβριο, κατά 150.000 bpd σε σχέση με τον Νοέμβριο, χάρη στην ανάκαμψη της νιγηριανής παραγωγής πετρελαίου.

Τον Οκτώβριο, οι αρχές της Νιγηρίας ανακάλυψαν μια παράνομη υποθαλάσσια σύνδεση 2,5 μιλίων από τον τερματικό σταθμό εξαγωγής Forcados της Νιγηρίας. Λειτουργούσε απαρατήρητη για περίπου εννέα χρόνια, δήλωσε τότε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NNPC. Ενώ η Νιγηρία γνώριζε για τις χερσαίες συνδέσεις αγωγών εδώ και δεκαετίες, μια υποθαλάσσια ήταν η πρώτη του είδους της.

Η Νιγηρία εκτιμά ότι χάνει περίπου 600.000 bpd αργού πετρελαίου λόγω κλοπής. Αλλά για τον Δεκέμβριο, η έρευνα του Bloomberg έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας έφτασε σε υψηλό οκτώ μηνών, στα 1,35 εκατομμύρια bpd.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ συνεχίζει να υπολείπεται των καθορισμένων ποσοστώσεων και μειώθηκε τον Νοέμβριο κατά 744.000 bpd, όπως έδειξε η πιο πρόσφατη Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου. Για τον Νοέμβριο, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 404.000 bpd, στα 10,474 εκατομμύρια bpd. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ σημείωσαν επίσης μείωση της παραγωγής τους για τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα η παραγωγή του ομίλου να ανέλθει στα 28,826 εκατ. bpd - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.